Обласна дитяча клінічна лікарня приступила до реалізації гранту «Передача ноу-хау та створення Центру муковісцидозу для забезпечення кращого догляду за пацієнтами з муковісцидозом в Івано-Франківській області»

   28 жовтня в обласній дитячій клінічній лікарні відбулася зустріч головного лікаря закладу Радислава Котурбаша з делегацією зі Словаччини, яку очолила голова Асоціації хворих на муковісцидоз Катеріна Степанкова.
   Пульмонологічне відділення отримало грант «Передача ноу-хау та створення Центру муковісцидозу для забезпечення кращого догляду за пацієнтами з муковісцидозом в Івано-Франківській області». Його підписання відбулося 1 вересня. Проект впроваджується в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020. Загалом, для виконання проєкту з коштів ЄС буде виділено 258 817,59 євро. Івано-Франківська обласна дитяча клінічна лікарня отримає 62 363,40 євро для створення Центру муковісцидозу і підготовки фахівців.
           
   При реалізації гранту навчання зможуть проходити лікарі, профільні спеціалісти та члени сімей, в яких є хворі на муковісцидоз, з метою ранньої діагностики, лікування, фізіотерапії, організації харчування та щоденного догляду за пацієнтами з цим захворюванням. Передбачається створення спеціалізованого Центру муковісцидозу з реєстром пацієнтів із муковісцидозом в Івано-Франківській області; забезпечення медичним інструментарієм та обладнанням для домашнього та стаціонарного лікування хворих на муковісцидоз в спеціалізованих центрах Словаччини та України,а також створення умов успішного лобіювання та адвокації для поліпшення становища хворих із муковісцидозом в Україні та Словаччині, для забезпечення кращого фінансування відповідного догляду, лікування та доступу до нових методів терапії.
 
Методист Інформаційно-аналітичного Центру Дзюбинська М. Я.