Іграшки , які приносять шкоду здоров'ю

Час, коли основними іграшками в дітей були ляльки, машинки та набір кубиків, давно позаду. Сучасне дитинство багате різнобарвними іграшками, індустрія невпинно тішить нас новинками. А ми, в свою чергу, спішимо потішити наших діток новою розвиваючою іграшкою або ж конструктором.
Але чи завжди вони є безпечними? На жаль, ні.
Одна з небезпек – магніти, які досить часто є складовими іграшок. Все частішими стають випадки ковтання їх юними дослідниками – досліджувати світ «на смак» є потребою дітей до трирічного віку, але заковтування сторонніх предметів характерне для дітей аж до 10-річного віку.
Магніт може пошкоджувати стінку шлунково-кишкового тракту гострими краями. Але значно зростає небезпека при заковтуванні двох і більше магнітів – навіть невеликі за розміром магніти «прагнуть з’єднатися між собою», провокуючи непрохідність кишечника, пролежні та перфорацію його стінок.
Нещодавно до нас в хірургічне відділення поступив хлопчик віком 5 років через 17 днів після ковтання дрібних магнітних кульок, при госпіталізації скарги відсутні. Під час рентгенологічного дослідження діагностовано наявність магнітів в кишечнику, які не просуваються протягом 10 днів. Відсутність пасажу магнітів по кишечнику стало показанням до оперативного втручання. На операції виявлено інтимне зрощення стінки тонкої кишки, де розташовані 4 магніти, із стінкою сліпої кишки, де виявлено 3 магніти. Проведено клиновидну резекцію тонкої та сліпої кишки, видалення магнітів, ушивання стінки тонкої та сліпої кишки. Зазвичай діти в подібних випадках оперуються після утворення перфорації кишки та розвитку перитоніту. Але даний випадок, на щастя дитини, обійшовся без такого небезпечного ускладнення.
В більшості випадків небезпеку можна попередити.
Переконайтеся, що іграшка відповідає віку дитини та є сертифікованою. Дітям раннього віку не дозволяйте бавитися без нагляду іграшками, які містять дрібні деталі та неякісно фіксовані частини та магніти. Дрібну моторику розвивати корисно, але лише під пильним наглядом дорослого.
Бережіть дітей! І пам’ятайте, що дитина потребує від батьків якнайбільше любові та уваги, а не безмірної кількості іграшок.

 

 

Заступник генерального директора з хірургічної та неонатальної роботи Наталя Митник