12 ЛИСТОПАДА ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ПНЕВМОНІЄЮ

       Чому так багато уваги приділяють такому, вже ніби і вивченому, захворюванню?
        Патологія органів дихання, як і раніше, залишається важливою проблемою педіатрії. Хоча в останні десятиліття досягнуто значних успіхів в галузі діагностики та лікування цих недуг, однак їх кількість зростає і описані нові нозології. За даними офіційної статистики, в структурі загальної захворюваності дітей, перше місце займають хвороби органів дихання і складають близько 60-65%. Це перевищує дані серед дорослого населення у 5-6 разів.
        Показник летальності від пневмонії серед дитячого населення України в середньому дорівнює 13,1 на 10 000 дітей, що відбивається на структурі дитячої смертності. У відділенні анестезіології та інтенсивної терапії КНП «ІФ ОДКЛ ІФОР» захворювання дихальної системи діагностується близько в 17% випадків усієї структури захворюваності.
           «Пневмонія (J 12-18) – це гостре інфекційне (переважно бактеріальне) запалення легеневої тканини, в основі якого лежить інфекційний токсикоз, дихальна недостатність, водно-електролітні та інші метаболічні порушення з патологічними зсувами у всіх органах і системах дитячого організму. За іншими поглядами, під пневмонією необхідно розуміти групу різних за етіологією, патогенезом і морфологічною характеристикою гострих вогнищевих інфекційно-запальних захворювань легень з обов’язковою наявністю внутрішньоальвеолярної запальної ексудації»
         Найбільш поширеною формою інфекції у новонароджених дітей, які знаходяться в критичному стані і потребують штучної вентиляції легень, є тяжка внутрішньоутробна або неонатальна пневмонія.
          За етіологією пневмонії можуть бути бактеріальні, вірусні (RSV, грип, метапневмовірус і ін.), вірусно-бактеріальні, зумовлені внутрішньо-клітинними збудниками (мікоплазма, хламідії), найпростішими (пневмоцисти), грибкові. Респіраторні віруси (насамперед грип) є основним фактором ризику розвитку пневмонії. Вірусна інфекція зумовлює ураження інстерстицію легень.
          За даними ВООЗ, ризик дитини захворіти на пневмонію також підвищується під впливом таких екологічних чинників:
· забруднення повітря всередині приміщень в результаті приготування їжі та використання біопалива для опалення;
· проживання в перенаселених будинках;
· паління батьків.
СИМПТОМИ ПНЕВМОНІЇ
Більшість симптомів вірусної та бактеріальної форм пневмонії схожі в цілому, однак у хворого на вірусну пневмонію може проявлятися більша кількість різноманітних ознак.
Найчастіше проявляються такі симптоми пневмонії:
· кашель,
· утруднене дихання,
· висока температура тіла (39°),
· прискорене дихання,
· втягнення грудної клітки, коли при вдиханні повітря западає нижня частина грудної клітки (у здорової людини грудна клітки розширюється при вдиханні),
· свистячі хрипи під час дихання (частіше при вірусних інфекціях).
Не завжди при пневмонії наявні абсолютно усі із зазначених симптомів.
Іноді при пневмонії грудним дітям важко ковтати їжу або пити, у них може знижуватись температура тіла, з’являтись судоми, інколи діти можуть навіть знепритомніти. У немовлят задишка характеризується тим, що дитина починає кивати головою в такт дихання, малюк може витягати губи і роздувати щоки, можуть з’являтися пінисті виділення з носа та рота.
Обов’язковій госпіталізації підлягають такі категорії дітей:
· віком до 3 років;
· із психічними розладами;
· із порушеннями серцевого ритму;
· за наявності сильного блювання, що заважає вживати ліки;
· із виразними ознаками зневоднення;
· із випадками пневмоній в анамнезі.
ЛІКУВАННЯ ПНЕВМОНІЇ
Лікувати пневмонію самостійно вкрай небезпечно. Якщо у вас з’явились симптоми, зверніться до лікаря. Лише фахівець може підтвердити або спростувати ваші побоювання, поставити діагноз і призначити відповідне лікування.
ПРОФІЛАКТИКА ПНЕВМОНІЇ
Профілактика пневмонії у дітей є одним із основних елементів стратегії зниження рівня дитячої смертності у всьому світі, наголошує ВООЗ. Планова вакцинація визнана найбільш ефективним методом профілактики пневмонії. Профілактика пневмонії у дітей та дорослих також передбачає зміцнення імунітету. Передусім подбайте, щоб харчування було збалансованим та достатнім. Особливо важливо це для новонароджених: грудне вигодовування протягом перших 6 місяців життя укріпить імунітет малюка.
Дбайте про чистоту в домі, провітрюйте приміщення і киньте курити чи хоча б не куріть в приміщені і коли поруч діти.
2. Дитяча пульмонологія: навч.посіб./ О.Л. Цимбаліста, З.В. Вовк, Н.Я. Митник, Я.В. Семкович та ін. – К.: ВСВ «Медицина»,2019. – 600с.
ISBN 978-617-505-716-2
Ярослав Семкович
кандидат медичних наук,
доцент кафедри дитячих хвороб ПО ННІ ПО
Івано-Франківський національний медичний університет