12 травня відзначається Всесвітній день медичних сестер

Всесвітній день медичних сестер відзначається щорічно 12 травня - в день народження англійської сестри милосердя Флоренс Найтінгейл (1820-1910). Офіційно свято встановлено у 1971 році Міжнародною радою медсестер, а до цього відзначалося за рішенням Міжнародної федерації Червоного Хреста.

Згідно з історичними довідками, під час Кримської війни Флоренс Найтінгейл організувала у Туреччині догляд за пораненими солдатами союзників (коаліції Франції, Османської імперії, Великобританії і Сардінії), послідовно впроваджуючи принципи санітарії, завдяки чому знизилася смертність. Згодом вона заснувала перші курси сестер милосердя Англії. Сьогодні Найтінгейл відома як фундатор професії медичних сестер і ініціатор реформи шпиталів.

                                          Всесвітній день медичної сестри в Україні відзначається з 1997 року за ініціативою Міністерства охорони здоров'я та Асоціації медичних сестер України. Щороку проводяться Всеукраїнські конференції, присвячені Міжнародному Дню медичної сестри. Цього року відбудеться Всеукраїнська конференція під гаслом "Медсестринство на варті охорони здоров'я нації". За ініціативою медичних сестер Херсонської області, конференція проходитиме у м. Херсоні за участі медичних сестер, делегованих з усіх регіонів України.

 До свята, наказом ДОЗ ОДА від 24.04.2013 р. №121-к Грамотою Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації нагороджено 110 медичних сестер закладів охорони здоров'я Івано-Франківської  області.

Медичні сестри обласної дитячої клінічної лікарні разом з головною медичною сестрою лікарні Беркій А.Д. є високопрофесійними і надійними помічниками лікарів у  щоденній боротьбі з недугами у дітей.

Вельмишановні, дорогі колеги!

Від усього серця  вітаємо Вас з професійним святом - Днем медичної сестри!

В цей день найщиріші слова подяки звучать на Вашу адресу. Адже у найтяжчі моменти життя Ви приймаєте на себе частину людського горя, полегшуєте страждання, спільно з лікарем повертаєте здоров'я  дітям Прикарпаття.

Тож, дозвольте побажати кожній медичній сестрі лікарні - щастя, міцного здоров'я, людського тепла та терпіння у Вашій нелегкій справі.

Хай добро, яке Ви даруєте людям, повертається сторицею, а винагородою буде безмежна вдячність пацієнтів, яким Ви допомогли.

Зі святом Вас, дорогі медсестри!

Адміністрація ОДКЛ