Безкоштовну медицину можуть прибрати з Конституції України

Планується, що медики стануть підприємцями і повинні будуть отримувати ліцензії. 

10 тисяч гривень зарплати на місяць 

Українські лікарі мають отримати право продавати свої послуги, вважає міністр охорони здоров'я України Олег Мусій. Імовірне скасування 49-ї статті Конституції, що гарантує безкоштовну медицину, якщо на те буде воля Верховної Ради. 

- Навіщо декларувати те, чого ми ніколи не зможемо здійснити? - Підкреслив міністр під час брифінгу "Українська медицина - початок відродження". - Безкоштовної медицини ніде в світі немає і бути не може. 

Міністр визнав, що на сьогоднішній день населення доплачує з власної кишені за лікування стільки ж, скільки надходить на потреби цієї галузі від держави. Бюджет в 3,5% від ВВП абсолютно не влаштовує систему охорони здоров'я. За його словами, вихід він бачить у створенні нової моделі системи охорони здоров'я. Важлива її частина - все та ж страхова медицина, але шлях до неї відрізняється від запропонованого в минулі роки. Так що для початку збираються провести, за словами Олега Мусія, "аналіз того, що сталося під назвою "реформа". 

Введення загальнодержавного обов'язкового медстрахування обіцяють лише після зміни податкової системи. Тому Закон "Про загальнообов'язкове державне медичне страхування" сподіваються прийняти найближчим часом, але при цьому буде передбачено відстрочення його введення в дію. 

Поки що зосередяться на введенні Закону "Про медичну діяльність", завдяки якому лікар стане підприємцем. Вчорашнім бюджетникам доведеться оформлятися як СПД, отримувати ліцензію на медпослуги, а потім укладати контракт з керівництвом поліклінік. У затребуваних медиків з'явиться шанс диктувати вартість своїх послуг. Обчислювати попит на кожного професіонала планують за кількістю пацієнтів, які виявили бажання лікуватися саме у даного медика. Управлінці навіть підрахували, що лікар, який буде суб'єктом підприємницької діяльності, зможе заробляти від 8-10 тис. грн. легальної офіційної зарплати. 

Заради чого жертви? 

Як прийдешні новації позначаться на рядових пацієнтах? Точно поки передбачити ніхто не береться, хтось побоюється, хтось шукає плюси. Скажімо, подейкують, що в країні з платною медициною і лікарями-підприємцями кращі фахівці можуть стати занадто дорогими, а коли офіційно визнають платні послуги, ціни на них можуть поповзти вгору, і тоді витратами на бинти і таблетки не обійдешся. 

Є й думка, що нічого не зміниться - узаконять ті витрати, про які і так всім відомо: вступаючи в стаціонар, пацієнти беруть із собою ліки, бинти, постіль і багато іншого. Оптимісти ж бачать все інакше: страхування буде покривати витрати, а задоволені зарплатою медики стануть уважнішими до пацієнтів. 

- Люди повинні зрозуміти, чим їм доведеться пожертвувати на початковому етапі і що вони за це отримають у підсумку, - вважає Олег Мусій. 

Дільничні педіатри зникнуть, але не відразу 

Реформа буде включати і подальший розвиток сімейної медицини. Міністр упевнений, що сімейний лікар повинен вести пацієнта від народження до старості. Тому в перспективі система дільничних педіатрів буде скасована. Однак це відбудеться лише тоді, коли буде підготовлена ​​нова зміна фахівців сімейної медицини, яким будуть протягом 2-3 років викладати педіатрію. Так що педіатрія в колишньому вигляді буде збережена мінімум до 2020 р. 

Праця медиків-контрактників буде оплачуватися з надбавками за кількість пацієнтів і якість (останнє обчислюється на основі того, наскільки добре обстежені їх пацієнти і наскільки знизилася госпіталізація). За виявлення у їхніх пацієнтів пропущених і вже запущених особливо небезпечних захворювань (туберкульоз, онкозахворювання і т. д.) накладаються значні штрафи. Пілотний проект в Дніпровському районі Києва вже показав, що лікарі первинної ланки при такій системі заробляють близько 7 тис. грн. 

- Ходили чутки, що буде валитися вся система медицини. Але я бачу, що у нового міністра є чітке бачення ситуації. Скасовувати рух назустріч до страхової медицини, як намагалися зробити за попередньої влади, - це популістське рішення. Згідно дворічного досвіду вДніпровському районі можна сказати, що при мізерному фінансуванні вдається створити більш якісну модель охорони здоров'я, при якій медперсонал економічно зацікавлений у здоров'ї населення. Лікар при цьому оформлений як приватний підприємець, а розпорядник бюджетних грошей розраховується з ним за фактом виконання роботи. 

Джерело: kp.ua