Бути оптимістом корисно для здоров'я, довели фахівці

Університет Конкордії досліджував реакції песимістів і оптимістів на стрес. Одне можна сказати відразу: стресовий гормон кортизол, що пов'язується з рядом захворювань, стабільніший в організмі оптимістів. Це показали аналізи слини. Слина забиралася у 135 осіб старше 60 років п'ять разів на день.

При цьому учасники дослідження розповідали про рівень стресу, з яким вони стикалися щодня, і про свою життєву позицію (оптиміст чи песиміст). Зрозуміти, наскільки добре люди справлялися зі стресом, можна було, порівнявши хімічні показники стресу і особисті відчуття людей.

У песимістів рівень базового стресу виявився вище, ніж у оптимістів. Одночасно з цим, організм песимістів погано регулював систему вироблення кортизолу в особливо стресових ситуаціях. Тобто вони не могли збити рівень кортизолу до норми.

А ось у оптимістів, чиє життя відрізняється підвищеним стресом, з ранку вироблялося більше кортизолу, ніж передбачалося. Саме відразу після пробудження відзначається найвищий рівень стресового гормону.
Джерело: meddaily.ru