Чи знали ви, що гіпертермія, або підвищена температура тіла, може бути особливо небезпечною для немовлят

В перші місяці життя система терморегуляції у дітей ще недосконала, а тому легко розвивається гіпотермія (переохолодження) або гіпертермія. Обидва ці стани можуть призвести до серйозних наслідків.
Гіпертермія може бути спричинена різними факторами, найчастіше це інфекції, але в перші тижні життя понад 50 % випадків гіпертермії зумовлені перегріванням.
Аби запобігти перегріванню, важливо приділяти увагу наступним речам.
Температура в приміщенні, де перебуває дитина, має бути не вищою 22-23 0C, в час спання може бути 18-20 0C. Важливо регулярно провітрювати приміщення (в будь-яку пору року) та підтримувати вологість повітря на рівні 50-60%. Купання в перші дні має бути при температурі повітря 24-25 0C та води 36-37 0C, через 10-14 днів вже можна купати при температурі повітря 22-23 0C та води 36-37 0C (зниження температури має бути поступовим).
Важливим елементом догляду як для розвитку малюка, так і для встановлення терморегуляції є повітряні ванни – при кожній зміні підгузника малюк має певний час знаходитися роздягнутим – від 1-2 хвилин в перші дні життя з поступовим збільшенням часу з віком. Крім користі, така процедура є дуже приємною для Вашого малюка.
Також при нормальній температурі тіла в приміщенні діти не потребують шапочки – цей приємний атрибут є потрібним лише в перші 7-10 днів життя дитини та може вдягатися ненадовго після купання дитини - до першого пробудження для годування (в особливо спекотні дні не вдягати навіть в перші доби).
Ці прості правила догляду дуже важливі і одночасно є елементом загартовування організму малюка.
Симптоми, які вказують на гіпертермію:
Підвищення температури тіла більше ніж 38 градусів Цельсія;
Гаряча, суха шкіра (небезпечною ознакою є холодна, бліда шкіра при високій температурі тіла!);
- части дихання та серцебиття;
- Неспокій;
- Втрата апетиту та висипання на шкірі;
- Блювання або діарея;
- Безсоння або підвищена сонливість.
Якщо температура тіла немовляти підвищується, важливо перевірити та виключити можливі фактори перегрівання (частково роздягнути дитину, провітрити приміщення, можна включити вентилятор на певній відстані від дитини при неможливості знизити температуру в приміщенні) та виміряти температуру тіла через 20-30 хвилин ще раз. Для виключення зневоднення важливо прикласти дитину до грудей/ погодувати з пляшечки. Залишити відкритими деякі ділянки тіла (ручки, ніжки), можна протерти їх водою кімнатної температури.
У випадку неефективності вищеперерахованих методів слід дати жарознижуючі засоби та без зволікань звернутися до лікаря – лікар допоможе встановити причину гіпертермії та вчасно обрати тактику її усунення/лікування
Швидка реакція може запобігти серйозним наслідкам і допомогти зберегти здоров'я вашої дитини.
Важливо! В перші три місяці життя дитини єдиним дозволеним жарознижуючим засобом є препарати на основі парацетамолу – сироп або суппозиторії. Всі інші препарати не є безпечними для малюка.
Безконтактні термометри є зручними у використанні, проте можуть давати значиму похибку при вимірюванні температури.
Пам'ятайте, що правильний догляд та своєчасне звертання до лікаря є запорукою збереження здоров'я та життя Вашої дитини
Надання медичної допомоги в нашому закладі є безоплатним для пацієнтів за програмою медичних гарантій (договір з НСЗУ).
Записатися на консультацію до лікарів можна за посиланням https://helsi.me/clinic/cdc70c83-fdf6-4d14-be59-ff60e4e958a7
або в реєстратурі за номером (0342) 53-21-84
На зображенні може бути: лікарня та текст