Дитина не хоче їсти суп – це проблема?

Часи минули, а звички залишилися. Мами та бабусі з дитинства нам розповідали та продовжують наполягати на тому, що перші страви обов'язково мають бути присутніми у щоденному раціоні для попередження проблем із травленням. Проте насправді користь рідких страв сильно перебільшена.

Ми розглянемо, які існують міфи відносно користі перших страв.

Міф 1 – Ви повинні вживати рідку їжу хоча б раз в день.

Організму дійсно необхідна певна кількість рідини в день, але це не обов’язково повинен бути суп. Вода, чай, вода з овочів та фруктів (а вони зазвичай чи не на 80% складаються з води) цілком підходять.

Міф 2- Суп – невід’ємна складова щоденного раціону.

Насправді суп – це м’ясо, овочі, вода. Тому спокійно можна з’їсти ці складові окремо та отримати всі необхідні елементи, які є в супі. Крім того, в свіжих овочах більше вітамінів, ніж в термічно оброблених.

Міф 3 – Не будеш їсти суп, хворітимеш гастритом.

Причиною гастриту є ряд факторів. Найчастіше це бактерія Helicobacter pylori, вживання нестероїдних протизапальних препаратів. Суп не є чинником захисту слизової шлунка. Але якщо ви не їсте супи, а їсте макарони з кетчупом, сосисками/ бутерброди з ковбасою і майже не вживаєте овочів, то швидше за все у розвитку гастриту буде грати фактор поганого раціону, а не відсутність супу.

В країнах, де майже не їдять рідкі страви – показник захворювань шлунка та кишечника не має суттєвих відмінностей від нашого. Жодного наукового підтвердження, що їсти суп потрібно щодня, немає. Збалансоване різноманітне харчування і достатньо рідини упродовж дня позбавляють нас потреби їсти суп чи борщ.

Але рекомендації їсти “перше” чи “гаряче“ все ж таки мають певне підґрунтя: в тарілці супу чи борщу можна зібрати 3-6 видів зелених овочів, бобових, грибів та зелені, в супі зберігаються корисні вітаміни та мінерали, добре зволожена їжа краще перетравлюється.

Тож, їсти суп чи ні – це питання скоріше Ваших харчових вподобань , аніж здоров’я. Здорова дитина може сама визначити, чи хоче вона їсти суп – правильніше дослухатися до її побажань. Тоді нормальна харчова поведінка зберігається в дорослому віці.

З турботою про дітей команда гастроентерологів дитячих нашого закладу

Тетяна Василів , Julie Turkin, Оксана Кравченко , Наталія Лахман

Якщо у Вас є запитання щодо харчування Вашої дитини або розлади/захворювання системи травлення, записатись на прийом можна за телефоном 0342 53 21 84 або за посиланням http://bit.ly/40DKgpw

Консультації та стаціонарне лікування при наявності електронного направлення є безоплатними для пацієнта.

Возможно, это изображение 4 человека, люди стоят и текст