Дослідження: стовбурові клітини лікують травми спинного мозку

Імплантація стовбурових клітин після пошкодження спинного мозку сприяє відновленню, дійшли висновку американські вчені у своєму новому дослідженні, опублікованому в міжнародному науковому журналі Science.

Формування рубцевої тканини є неминучим наслідком будь-якої відкритої травми або операції, проте часто розглядається як побічний ефект. Учені з Швеції спростували дане твердження, заявивши, що утворення рубців зупиняє пошкодження і допомагає відновити нервові клітини після травми хребта.

За даними Національного статистичного центру США з вивчення ушкоджень головного і спинного мозку, близько 273 тисячі американців отримали травми спинного мозку в 2013 році. В основному групу склали молоді люди (80% чоловіків) віком від 16 до 30 років. Найбільш поширеною причиною травм стали дорожньо-транспортні пригоди. Велика частина пошкоджень спинного мозку викликає постійну недієздатність або втрату рухової здатності (параліч) і чутливості нижче місця ураження. Пошкодження хребта виникають найчастіше в районі шиї і шийного відділу хребта і є найбільш небезпечними. Часто параліч залишається, особливо коли порізані нервові волокна, що не відростають знову.

У попередніх дослідженнях вчені відзначали, що основна проблема - рубцева тканина і якщо б лікування запобігало її формуванню, нерви могли б відновитися.

У цьому дослідженні вчені з Каролінського Університету виявили, що імплантація стовбурових клітин мишам запобігає утворенню порожнин, що порушують передачу нервових імпульсів і, відповідно, знижує негативні наслідки травми спинного мозку та сприяє нормальному формуванню рубця (блідого і плоского). Ймовірно, стовбурові клітини стимулюють регенерацію нейронів реципієнта і частково замінюють втрачені в результаті травми нейрони. І що найважливіше - людські нервові стовбурові клітини сприяють проростанню нових нервових волокон.

"Виявилося, що лікування спинного мозку і рубців стовбуровими клітинами необхідно для стабілізації і запобігання неприємних наслідків. Рубцева тканина також сприяє відновленню пошкоджених нервових клітин", - коментує професор Йонас Фрісен (Jonas Frisén), провідний автор дослідження.

При цьому вчений вважає, що проста стимуляція власних стовбурових клітин пацієнта може стати альтернативою трансплантації клітин.
Джерело: Medlinks.ru