Хелікобактер здатна пригнічувати місцевий імунітет

Британські дослідники виявили у бактерії Helicobacter pylori здатність пригнічувати одну з ланок природного протимікробного захисту людини, йдеться в прес-релізі Товариства загальної мікробіології.

Співробітники Ноттінгемського університету провели біопсію слизової оболонки шлунка 54 пацієнтів Королівського медичного центру в Ноттінгемі. У всіх зразках досліджувалася наявність H.pylori і рівень природного антибактеріального білка шлункової слизової - людського бета-дефенсину-1 (hβD1).

У інфікованих людей вміст у біоптатах hβD1 виявився в середньому в 10 разів менше, ніж у не заражених. Причому найменша кількість захисного фактора виявилася в самих всіяних бактерією зразках.

Подальше дослідження H.pylori на культурі епітеліальних клітин шлунка показало, що пригнічуючі продукцію hβD1 біохімічні шляхи включаються після ін'єкції мікробних метаболітів молекулярним «шприцом» cagT4SS, який виявлений у найбільш вірулентних штамів бактерії. Ті ж біохімічні шляхи стимулювали запальну реакцію, що дозволяє хелікобактер закріпитися в слизовій оболонці і поширитися по ній.

Враховуючи те, що хронічне уповільнене запалення веде до метаплазії епітелію і через нього - до розвитку раку, отримані дані можуть стати основою для створення діагностичної методики, що дозволяє виявляти людей з групи високого ризику до цього злоякісного новоутворення.
Джерело: abc-gid.ru