Кліщовий бореліоз. Чому це актуально?

       Хвороба Лайма або кліщовий бореліоз є інфекційним захворюванням, збудником якого є спірохети групи Borrelia burgdorferi . Передається хвороба через укус зараженого кліща і вражає нервову систему людини, серце, опорно-руховий апарат і шкіру. Сезон активності іксодових кліщів,  переносників захворювання,  починається у березні і зазвичай триває по листопад. Через теплі зими кількість паразитів зросла, тому відмічається збільшення зареєстрованих випадків ХЛ, якє також пояснюється покращенням діагностики.

      Як знизити ризик зараження? Використовувати хімічні речовини, які відлякують кліщів, одягати на природу світлий захисний одяг,  щільно прилягаючий до тіла. Не забувати, що хвороба може передаватися через некип`ячене козяче (рідше коров`яче) молоко від зараженої тварини. Ймовірність інфікування залежить від тривалості присмоктування кліща, тому важливо якомога швидше його видалити, для чого слід звернутися у травмпункт. Якщо можливості звернутися до спеціаліста немає, то слід зробити це самостійно, зачипивши кліща стерильною голкою, та виштовхнувши з рани, яку обробити після цього розчином йоду або спирту, а кліща спалити.

     Симптоми бореліозу нагадують грип - підвищена температура, озноб, погане самопочуття. Зовнішньо - це бліде кільце довколо місця укусу, оточене почервонінням. Без лікування ХЛ може викликати хронічні болі у суглобах, параліч і навіть смерть.

     Для діагностування ХЛ Ви можете звернутись в лабораторію  з метою виявлення в крові специфічних антитіл до Borrelia burgdorferi  класу  IgM (з`являються протягом перших декількох тижнів), та класу IgG (починають виявлятися на 4 – 6 тиж., зберігаються тривалий час (до кількох років)). До кліщового бореліозу не виробляється стійкий імунітет: у людей, які на нього перехворіли, можливе повторне зараження через кілька років.

 

Завідуючий лабораторного центру Полякова В.Г.