Лікарі провели унікальну операцію з пересадки черепа

Голландські нейрохірурги міста Утрехт видалили пацієнтці черепну кришку і замінили її імплантатом, зробленим на 3D-принтері. Згідно з повідомленням клініки, це перша успішна операція такого роду. 

Імплантат не був відторгнутий організмом. Хірургічне втручання тривало 23 години. 22-річна пацієнтка з Нідерландів, за даними лікарів, страждає хронічною хворобою кісток, яка призвела до збільшення товщини її черепа з ​​1,5 см до 5 см. Внаслідок цього зір був обмежений, і жінка відчувала сильні головні болі. 

Нова кришка черепа була виготовлена ​​спеціально для пацієнтки з міцної пластмаси. Правда, поки невідомо, чи доведеться її коли-небудь міняти або вона залишиться на все життя. У всякому разі, після операції жінка почуває себе добре. За даними лікуючих лікарів, у неї повністю відновився зір, вона більше не скаржиться на головний біль і навіть знову ходить на роботу. 

Головному хірургу раніше вже доводилося мати справу з тривимірною конструкцією черепів, проте до цього ніколи не виходило успішно пересадити імплантат такого великого розміру. Тепер хірурги сподіваються, що даний метод можна буде застосовувати також для пацієнтів з іншими захворюваннями кісток. 

Можливо, за допомогою 3D-принтера вийде відновлювати навіть сильно постраждалі черепа - наприклад, після аварій або видалення пухлин. 
Джерело: tgdaily.ru