Маленькі діти здатні навчатись, спостерігаючи за оточуючими

 

Дослідники з Вашингтонського Університету вивчали, як дворічні діти обробляють інформацію, яка надходить до них із зовнішнього світу, повідомляє Science World Report. Вони з'ясували: дитина може розглядати сенс у тому, що відбувається. "Завжди є багато можливих варіантів вирішення проблеми, але як люди дізнаються, який з них краще? Ми хотіли зрозуміти, чи бачать діти різницю між двома способами, що дозволяють добитися результату, і чи можуть вони використовувати найбільш успішну стратегію в свою користь", - розповідає дослідник Анна Вайсмайер. 

В ході дослідження маленькі учасники спостерігали, як учені грали в гру. Потрібно було помістити дерев'яний брусок на ящик, розташований поруч з автоматом, який видавав цукерки. Один з брусків активував машину в двох третинах випадків, а другий, який весь час був різного кольору і форми, - тільки в одній третині випадків. Протягом 20 хвилин діти спостерігали за 12 спробами дослідників, які використовували всі бруски. Коли учасникам запропонували самим пограти в ту ж гру, 23 дитини з 32 обрали брусок, який гарантував успіх. 

Учені поки не з'ясували, чи пов'язаний цей вибір з когнітивної оцінкою ймовірності виграшу. Однак тепер відомо: дітям не потрібно йти шляхом проб і помилок, щоб навчитися чомусь новому. Їм достатньо просто спостерігати за тим, що відбувається навколо. 
Джерело: meddaily.ru