Негативні думки погіршують здоров'я, довело опитування

Нове дослідження показало: переживання з приводу стресових ситуацій, а навіть не самі ситуації, ініціюють запалення в тілі, пише Zee News. Як виявилося, рівень С-реактивного білка, маркера запалення в тканинах, зростав, коли людей просили рефлексувати на тему неприємної події.

Це перше дослідження, в рамках якого фахівці безпосередньо вимірювали силу впливу думки на тіло людини. Коментує Пеггі Зоккола, доцент психології в Університеті Огайо: "Більшість вишукувань спираються не на експериментальні дані. У нашому ж випадку було проведено опитування. Добровольці розповідали, як часто вони любили подумки "пережовувати" неприємні моменти. І тільки після цього досліджували фізіологічний стан".

У роботі брали участь 34 в цілому здорові молоді жінки. Відомо, що С-реактивний білок виробляється в печінці в якості одного з механізмів первинної імунної запальної відповіді. Його часто використовують для визначення наявності інфекції і для передбачення ризиків розвитку захворювань в перспективі. Однозначно виходило, що постійний роздум про стресову подію "включало" імунний захист у вигляді запалення.
                                                                                                                                                                       Джерело: meddaily.ru