Непрохідність або звуження сльозо-носового каналу.

     На найбільш розповсюджені питання про непрохідність або звуження слізних шляхів, які виникають у батьків маленьких пацієнтів, відповідає лікар-офтальмолог вищої категорії, кандидат медичних наук, доктор філософії, Член Міжнародної Страбологічної асоціації, завідувач офтальмологічного відділення Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні Кужда Ірина Миколаївна.

-         Що таке непрохідність сльозо-носового каналу?

     В нормальних умовах існує дренажна система, яка сполучає кон’юнктивальну порожнину з порожниною носа. Це відбувається завдяки тому, що сльоза через крихітні отвори, які розташовані на верхній і нижній повіках у внутрішньому куті очної щілини (слізні точки) попадає в ніс по сльозоносовому каналу. Непрохідність сльозоносового каналу означає, що існує механічна перешкода (звуження, спайка і т.д.) на шляху цієї дренажної системи. Таким чином, сльоза не попадає в ніс а застоюється в кон’юнктивальній порожнині або в слізному мішку. Це призводить до сльозотечі, сльозостояння і інших розладів (наприклад, приєднання інфекції і гострого запалення слізного мішка).

                       -           Що являється причиною непрохідності сльозо-носового каналу у дітей?

    Найбільш частою причиною розвитку непрохідності сльозо-носового каналу у маленьких дітей являється наявність тонкої мембрани у виходу сльозо-носового каналу, яка в нормі має зруйнуватись при народженні дитини або в перші дні життя.

   Іншими причинами непрохідності сльозо-носового каналу являються наступні: 1. Природжена відсутність слізних точок

       2. Вузький сльозоносовий канал

       3. Приєднання інфекції

       4.Особливості будови носової кістки, що блокує вихід сльозоносового каналу під нижню носову раковину (атрезія сльозоносового каналу).

-         Як часто зустрічається непрохідність сльозоносового каналу?

    Зустрічається у 5% новонароджених дітей. Непрохідність сльозоносового каналу може бути як односторонньою, так і двосторонньою.

-         Які основні симптоми непрохідності сльозоносового каналу у дітей?

    Блокада дренажної слізної системи призводить до постійного сльозостояння у дитини, поверхня ока виглядає більш вологою, слізка може стікати по щоці вниз або затримуватись в зовнішньому кутику очної щілини, викликаючи подразнення і почервоніння шкіри в зовнішньому куті. Такі симптоми виникають як правило в перші дні або тижні життя дитини.

     Можуть з’явитись білі або жовтуваті виділення, помірні або рясні, які можуть навіть склеювати повіки (це відбувається внаслідок активації нормальної бактеріальної флори, яка знаходиться в кон’юнктивальній порожнині, або при приєднанні патологічної мікрофлори, яка не «виводиться» внаслідок обструкції слізних шляхів). В важких випадках це призводить до розвитку важкої патології – гострого гнійного або хронічного дакріоциститу.

                         -          Як діагностується непрохідність сльозоносового каналу?

     Постійне сльозостояння, сльозотеча, наявність виділень в кон’юнктивальній порожнині у дуже маленьких дітей і практично з народження являються достовірними ознаками непрохідності сльозовивідних шляхів. Окрім цього лікар-офтальмолог на прийомі проводить спеціальні тести  для уточнення постановки цього діагнозу. Консультація дитячого офтальмолога в таких випадках дуже важлива, оскільки сльозотеча може бути симптомом такого загрозливого захворювання, як вроджена глаукома, і тільки лікар-офтальмолог може правильно встановити діагноз.

                         -         Які методи лікування непрохідності сльозоносового каналу?

     Для лікування непрохідності сльозоносового каналу використовуються наступні методи: масаж слізного мішка, закапування (інстиляція) антибактеріальних крапель, зондування слізних шляхів (що являється хірургічною маніпуляцією), інтубація слізних шляхів.

                         -        Як діє масаж слізного мішка?

    Масаж слізного мішка може проводитись в домашніх умовах. Ця процедура сприяє створенню тиску в слізних шляхах, що може привести до самовільного розриву плівочки, яка перешкоджає правильному току сльози. Техніку масажу слізного мішка може продемонструвати дитячий офтальмолог або сімейний лікар. Однак, якщо застосування масажу слізного мішка та антибактеріальних крапель являється неефективним, необхідне проведення зондування слізних шляхів.

-         Що таке зондування слізних шляхів?

     Зондування слізних шляхів застосовується при неефективності  масажу слізного мішка і антибактеріальних крапель. Зондування слізних шляхів  являється хірургічною маніпуляцією, яка має проводитись тільки в умовах операційної або маніпуляційного кабінету і тільки досвідченим дитячим офтальмологом.

-         Яке знеболення застосовується для проведення зондування слізних шляхів?

     У маленьких дітей зондування слізних шляхів проводиться під місцевою анестезією із застосуванням знеболювальних крапель. У більш старших дітей (зазвичай після 1 року життя) використовується загальний наркоз. В деяких випадках і по бажанню батьків загальна анестезія може бути використана з 8-місячного віку.

-         Наскільки ефективне проведення зондування слізних шляхів?

    В переважній більшості випадків це дуже ефективна процедура, яка дозволяє вирішити проблему непрохідності слізних шляхів назавжди (за даними Американської академії офтальмологів лікування зондуванням ефективно у 90% дітей у віці до 9 місяців). В нашій країні найбільш ефективним терміном для проведення зондування вважається 2-3 місячний вік дитини. В деяких випадках необхідне повторне зондування, а в рідкісних ситуаціях – проведення інтубації слізних шляхів і більш складної  операції (дакріоцисториностомії).

 

Завідувач відділення офтальмології І.М.Кужда