Організація медичної допомоги дітям, що постраждали від аварії на ЧАЕС

 

            Закінчились планові консультативні виїзди спеціалістів ОДКП в села радіоекологічного контролю Снятинського району – Стецева, Русів, Підвисоке, Потічок, в яких проживає 1342 дитини, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС віднесені до IV категорії нагляду та занесені в Державний Реєстр України.

         Висока захворюваність та інвалідність серед дітей контрольованих сіл, яка перевищує середньообласні та показники по державі як серед потерпілих дітей,  так і серед непотерпілих, зумовила необхідність більш детального вивчення стану здоров’я дітей обласними дитячими спеціалістами спільно з лікарями району.

         В 2000 – 2005 роках переважали високі показники захворюваності на анемії важкого ступеня складного генезу, карієс, захворювання шлунково-кишкового  тракту, вроджені вади розвитку, затримку фізичного розвитку, що було предметом вивчення не тільки практичних лікарів, а і працівників кафедр медичного університету.

         Багаторічні виїзди з ініціативи ОДКЛ в контрольовані села дають свої позитивні результати: знизилась захворюваність на анемії, покращились загальні показники здоров’я дітей. За останні 2 роки в 3 рази знизились показники інвалідизації дітей.

         Залишається проблемним забезпечення безкоштовного відпуску медикаментів для амбулаторного лікування дітей. Недостатньо дітей консультується та обстежується в ОДКП.

 

 

Головний позаштатний спеціаліст ДОЗ ОДА

з амбулаторно-поліклінічної

допомоги дитячому населенню та

медико-санітарного забезпечення дітей

постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС                                             С. Б. Завгородня