Під керівництвом американського отохірурга Р.Вагнера проведено унікальні операції дітям

З метою зберегти життя дітям і повернути їм слух,  вперше в обласній дитячій клінічній лікарні проведено унікальні операції з  видалення пухлин  і відновлення слуху. Оперативне лікування проходило на базі отоларингологічного відділу  ОДКЛ   за участі  д.м.н.професора В.І.Поповича. зав.кафедрою отоларингології з курсом хірургії голови та шиї ІФНМУ  та консультативної допомоги  професора медичного факультету університету Джорджтаун штату Вашингтон США Річарда Вагнера. Асистентами були Роман Фіщук, клінічний ординатор кафедри отоларингології  та лікар - отоларинголог ОКЛ Наталя Комашко.

Оперовано четверо дітей віком від 5 до 14 років, серед яких 2 дітей є сиротами, і 1 з них перебуває  у Снятинському будинку інтернаті. У всіх дітей був хронічний отит, і у трьох дітей  були доброякісні пухлини середнього вуха та   перфорації барабанної перетинки.

Унікальність операцій полягала в тому, що із власних тканин  дитині  виготовляють трансплантат, який пересаджується на місце втраченої барабанної перетинки, таким чином відновлюється функція слуху, сам слух та цілісність барабанної перетинки, припиняється запальний процес у вусі.

Пухлини у дітей були розміщені дуже близько до життєво важливих зон, і  техніка проведення операції вимагала нових підходів у лікуванні та використання сучасного медичного обладнання .

Операції дітям були проведені безкоштовно, за сприяння головного лікаря  ОДКЛ Радислава Котурбаша.

Завідувач відділення ЛОР Володимир Семенюк та всі лікарі відділення впродовж  кількох днів спостерігали в реальному часі  (за допомогою відеозвязку) за проведенням операцій під керівництвом Р.Вагнера в медичних закладах  Івано-Франківська, а також приймали участь в операціях на базі ОДКЛ, щоб освоїти нові методики лікування патології вуха.

Троє з  оперованих дітей вже цієї весни будуть чути спів птахів,  і не тільки…

                                                         Лікар-отоларинголог ОДКЛ    Любов Пілецька