Педіатри розвінчують міфи, що стосуються дитячого здоров'я

Ми часто чуємо багато різних розповідей і порад щодо догляду за дітьми, але, на жаль, не все, що кажуть, є правдою!
Тому, сьогодні, ми розвінчуємо найпопулярніші міфи, що стосуються дитячого здоров'я
 
1. Пробу Манту не можна мочити 
Ін'єкція туберкуліну вводиться внутрішньошкірно , тому вода на шкірі ніяк не може вплинути на пробу Манту 
У рекомендаціях CDC - немає жодних обмежень щодо цього. Єдине, на чому наголошується , що не можна піддавати зону ін'єкції фізичному впливу (дряпати )
 
 2. Скреготіння зубами- ознака гельмінтів 
Насправді, даний симптом свідчить тільки про підвищену нервову збудливість дитини, наявність стресового фактору або сильного психологічного перевантаження.
 
 3. Вакцинація та аутизм 
Найбільше дослідження було проведено в Данії і включало 537303 дитини. Виявлено, що у невакцинованих дітей аутизм розвивався з такою ж частотою, як і у вакцинованих. Результат даного дослідження був об’єднаний зі спостереженнями дев’яти подібних досліджень, проведених в інших країнах. В сукупності, вибірка дітей, які підлягали спостереженню, склала 1,5 мільйони. Отримані дані засвідчили відсутність зв'язку  між вакцинацією та аутизмом у дітей.
 
4. Якщо дитина з застудою, їй потрібно сидіти вдома
При ГРВІ рекомендується забезпечити дитині достатнє пиття, проводити симптоматичне лікування підвищеної  температури, болю в горлі та нежиті, а також підтримувати комфортний мікроклімат у приміщенні (температура повітря 20-21 С, вологість 60-70%).
Під час ГРВІ можна виходити на прогулянки. Це мають бути спокійні прогулянки в темпі, який зручний для дитини. Дитина не має перевтомлюватися, тому всі значні фізичні навантаження варто відкласти на потім.                                         
5. Якщо  немовля плаче, його треба нагодувати
Плач дитини необов’язково свідчить про голод. Для новонародженої дитини плач — це єдиний спосіб комунікації, за допомогою якого вона сигналізує про пробудження, страх, біль та фізичний дискомфорт. Іноді непросто вгадати, що саме є причиною сліз в дитини: перегрів чи переохолодження, перевтома, мокрий підгузок чи незручне положення в ліжку.
Однією з найчастіших причин плачу в немовлят є біль у животі, який може бути обумовлений кишковими кольками. 
 
6. Температура тіла 37°C означає, що дитина захворіла
Температура 37°C за відсутності інших симптомів не є ознакою захворювання. Нормальною вважається температура до 37,2°C.
У здорової дитини температура тіла може підвищитися до 37°C після фізичного та емоційного навантаження або на тлі приймання їжі, через перебування в гарячому приміщенні, під сонцем або через надлишок одягу .
 
7. Солі в сечі дитини є наслідком вживання великої кількості солоної їжі 
Поява солей у сечі в дитини не пов’язана з надмірним вживанням кухонної солі. Різні види сольових кристалів у сечовому осаді (урати, фосфати, оксалати) свідчать про стан обміну речовин та кислотність сечі. Склад сечі також залежить від особливостей харчування та добового споживання рідини.
Втім, надлишок кухонної солі в раціоні дитини також може бути шкідливим. Через підвищений вміст хлориду натрію в крові рідини затримуються в організмі, з’являються набряки та підвищується артеріальний тиск.