Передача крісел-кенгуру у відділення недоношених дітей

Відтепер Івано-Франківська ОДКЛ доєдналася ще до одного світового 

стандарту виходжування поспішайчиків!

   05.06.2019р. відбулася урочиста передача придбаних крісел і спеціальних майок для «кенгурування». Ми дуже вдячні нашим незмінним помічникам – матусям передчасно народжених діток- координаторам ГО «Ранні Пташки» Анні Ленів та Лесі Басковій, які виграли грант від Теплого Міста для втілення методу кенгуру у відділенні для недоношених дітей. На події була також пані Аліна від Теплого міста.

Метод Кенгуру в дії! Матусі передчасно народжених діток вже випробовують нові зручні крісла для кенгуріння, які завдяки ГО "Ранні Пташки" та гранту Теплого Міста тепер є у кожній палаті ВНД ОДКЛ. Мета заходу – популяризація Методу Кенгуру, як ефективного і простого методу виходжування передчасно народжених дітей. Майстерклас з “кенгуріння” проводять досвідчені мами для пацієнтів відділення у форматі “Посиденьки з любов'ю” (“Посиденьки з любов'ю” - ще один проект ГО "Ранні Пташки", який потребує мінімальних фінансових вкладень, але такий важливий мамам, що знаходяться на виходжуванні). 

 

Нагадаємо, що весною ГО “Асоціація батьків передчасно народжених дітей “Ранні пташки” в Івано-Франківську виграли грант від “Теплого Міста” для втілення “Методу Кенгуру” в ВНД ОДКЛ. Загальна сума проекту становила 24150 грн, 18150 грн з яких покрило Тепле Місто. Метод кенгуру це унікальний, ефективний і технологічно простий спосіб порятунку життя недоношених малюків, для втілення якого необхідне зручне розташування мами в напівсидячому положенні. У відділенні давно чекали на таку допомогу, і весною 2019 р. івано-франківські Ранні Пташки подали проект на грант Теплому Місту, а вже на початку червня цього ж року відділення отримало 11 зручних і таких необхідних крісел. До крісел також є спеціальні майки-кенгуру і брошури з інформацією про метод.


Цей метод особливо цінний для виходжування передчасно народжених дітей. За умови використання методу кенгуру стабілізація стану передчасно народженої дитини відбувається на 30-70% швидше. В Україні більшість медичних установ ІІІ рівня застосовують Метод Кенгуру у відділеннях інтенсивної терапії, на другому етапі виходжування. «Кенгуріння» батьки продовжують і вдома, після виписки.

Метод Кенгуру здатний зменшити сприйняття болю, тому малюк може менше реагувати на процес забору аналізів.

 

 

Цей метод:

- забезпечує формування тісного психоемоційного зв'язку між матір'ю і дитиною;

- підвищує частоту та тривалість грудного вигодовування;

- знижує ризик нозокоміальних інфекцій;

- сприяє участі родини у виходжуванні дітей з малою масою тіла;

- забезпечує альтернативний підхід до збереження та підтримки температури тіла дитини;

- оптимізує використання обладнання та людських ресурсів при виходжуванні новонароджених з малою масою тіла.

 

                         

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зав.відділенням недоношених дітей        Стефанишин І.М.