Про імунопрофілактику грипу на 2014-2015рр

Згідно з рекомендаціями ВООЗ належний рівень охоплення щепленнями проти грипу повинен бути не меншим 75 % серед груп медичного та професійного ризику, які в Україні визначено наказом Міністерства охорони здоров’я від 16.09.2011 № 595. Це медичні працівники, військовослужбовці, працівники правоохоронних органів, трудові колективи підприємств, установ, організацій, особи з хронічними захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем, нирок, обміну речовин, особи віком за 60 років.

Саме на цих групах ризику та необхідності їх особливої уваги до питання вакцинації у поточному епідсезоні наголосила головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України Ольга Голубовська під час прес-конференції, присвяченій профілактиці грипу та ГРВІ, в МОЗ України.

 

Оскільки, за її словами, важким є не стільки перебіг грипу, скільки ускладнень від нього, представники груп ризику мають особливо серйозно віднестись до власного здоров’я та вже на початку епідсезону звернутись до свого лікаря за рекомендаціями щодо вакцинації.

«Якщо людина звертається до медзакладу на початку епідемічного сезону із високою температурою понад 38,5 і належить до групи ризику, - вона обов’язково має бути госпіталізована, - наголосила О. Голубовська. - Про це ми неодноразово нагадуємо і сімейним лікарям, і тим, хто до них звертається».

 

За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я та проведених досліджень ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб імені Л.В. Громашевського НАМН України», у поточному епідемічному сезоні 2014 - 2015 років на території країни прогнозується одночасна циркуляція вірусів грипу А(Н3N2), подібного до штаму A /Техас/50/2012(Н3N2); А(H1N1), подібного до A /California/7/2009 (H1N1) pdm09, а також вірусу грипу, подібного до штаму B / Massachusetts/2/2012 (лінія Ямагата).

За словами начальника Відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань, санітарної охорони середовища ДСЕС України Олександра Заїки, ці штами не є новими, вони циркулювали і в минулому році, відтак на них уже є вироблена протидія серед актуальних сезонних вакцин, дозволених до застосування в Україні. Зокрема, серед них Державний експертний центр МОЗ України рекомендує такі:

- Інфлувак® вакцина для профілактики грипу, поверхневий антиген, інактивована, суспензія для ін'єкцій по 0,5 мл у попередньо наповнених одноразових шприцах № 1 або № 10, виробництва Абботт Біолоджікалз Б.В., Нідерланди;

- Флюарикс™ інактивована спліт-вакцина для профілактики грипу, суспензія для ін’єкцій по 0,5 мл у попередньо наповненому шприці з фіксованою голкою № 1, № 10, виробництва ГлаксоСмітКляйн Біолоджикалс, підрозділ СмітКляйн Бічем Фарма ГмбХ і Ко.КГ, Німеччина;

- Ваксігрип спліт-вакцина для профілактики грипу інактивована рідка, суспензія для ін’єкцій по 0,5 мл (1 доза) в попередньо заповнених шприцах з прикріпленою голкою № 1 (фасування з форми "in bulk" фірми-виробника Санофі Пастер С.А., Франція), виробництва ТОВ "ФАРМЕКС ГРУП" (фасування з форми "in bulk" фірми-виробника Санофі Пастер С.А., Франція), Україна;

- Ваксігрип спліт-вакцина для профілактики грипу інактивована рідка, суспензія для ін’єкцій по 0,25 мл № 1, № 10 або № 20; по 0,5 мл № 1, № 10, № 20 або № 50 в попередньо заповнених шприцах з прикріпленою голкою; по 5 мл (10 доз) у флаконах № 1 та № 10, виробництва Санофі Пастер С.А., Франція.

Загалом, станом на 03.10.2014р. на території України зареєстровано та внесено до Державного реєстру лікарських засобів України 11 медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики грипу, штамовий склад яких повинен щорічно переглядатися у відповідності з рекомендаціями ВООЗ на поточний епідемічний сезон.

 

Прес-служба МОЗ України