Про Всеукраїнський проект “Чиста лікарня безпечна для пацієнта “

 Щороку явище внутрішньолікарняної інфекції (ВЛІ) стає все актуальнішим та ближчим для кожного пацієнта та медичного працівника закладів охорони здоров'я України (ЗОЗ).У всьому світі існують програми, які здійснюють контроль за поширенням інфекцій. Вони відіграють дуже важливу роль у зниженні рівнів захворюваності як пацієнтів, так і медиків, надмірних витрат лікувальних установ, смертності. Подібна практика існує сьогодні і в Україні. Саме з метою розповсюдження знань про наслідки ВЛІ та організацію заходів безпеки, починаючи із 2008 року в Україні активно функціонує асоціація «Служба організації інфекційного контролю». Основна місія служби - збереження здоров'я персоналу та пацієнтів закладів.

Ефективна програма інфекційного контролю забезпечує значне скорочення витрат закладів і дозволяє зекономити кошти, необхідні для фінансування інших потреб установи. В медичних колах постійно ведуться активні обговорення, на наукових конференціях висвітлюються дані, будуються стратегії, шукаються шляхи вирішення. Однак, цього замало для того, щоб ворог ВЛІ почав зменшувати свої атаки. Саме тому, Всеукраїнська асоціація медичних сестер України та Асоціація «Служба організації інфекційного контролю» (СОІК) спільними зусиллями, вже протягом декількох років, роблять практичні кроки на шляху у боротьбі з ВЛІ. За спільною ініціативою ми організовуємо тренінгові програми по використанню систем прибирання, проводимо навчання по техніці антисептичної обробки рук, використовуємо для цього спеціальне обладнання з ультрафіолетовими променями для перевірки якості оброблених рук, записуємо науково-практичні фільми, публікуємо статті та проводимо конференції.

Одним із значимих кроків за останній рік є проект «Чиста лікарня безпечна для пацієнта». Метою проекту є виявлення зон порушення стандартів чистоти та гігієни у ЛПЗ України. Об'єктом виступає дотримання стандартів чистоти та безпеки у ЗОЗ згідно чинного законодавства, а предметом - сучасний стан гігієни у ЗОЗ України. Практична реалізація проекту «Чиста лікарня безпечна для пацієнта» на сьогоднішній день демонструє те, що далеко не всі лікувальні установи в нашій країні мають чітко організовану гігієнічну модель. Однак, спеціаліст СОІК, в результаті проведення гігієнічного аудиту, рекомендує лікарні шляхи вирішення, навчає персонал правильності використання сучасних дезінфекційних засобів, використанню двовідерної системи для прибирання, організовує інсталяцію допоміжних схем, що в результаті, і створює належні умови для роботи медичної сестри. Беззаперечними залишаються статистичні дані, які засвідчують, що медичні сестри постійно руйнують свій шкірний покрив, працюючи з гострим, іноді інфікованим інструментом, контактують із дезінфікуючими середниками, ризикують інфікуватися такими небезпечними хворобами як вірусні гепатити типу В, С, віл-інфекцією. Це ще раз доводить, що умови праці такої благородної професії, як медсестра, заслуговують бути на найвищому рівні. Здобувши статус «Чиста лікарня безпечна для пацієнта», відділення ЗОЗ отримує відзнаку у вигляді таблички із надписом, яку розміщують при вході, яка візуально, своїм яскравим виглядом, засвідчує кожному пацієнтові про 100% чистоти. Пацієнт набуває внутрішньої впевненості та психологічної рівноваги, збільшується його кредит довіри до лікаря. В свою чергу, створена гігієнічна модель закладу дозволяє медику почувати себе у комфортних умовах праці.

На сьогоднішній день статус «Чиста лікарня безпечна для пацієнта»  отримало понад 170 відділень.А 11 грудня 2013 року відділення для недоношених новонароджених дітей Івано-Франківської обласної клінічної дитячої лікарні приєдналося до цього списку.Саме під час проведення щоквартальної сестринської конференції, спеціалістом  СОІК  і  було вручено  відзнаку-табличку для цього відділення.

Головна медична сестра                                    Анна Беркій