Про засідання дитячих неврологів ,яке було присвячене проблемі нейробореліозу

23.04.2015 року на базі Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні відбулося засідання дитячих неврологів, присвячене проблемі діагностики та лікування нейробореліозу. З доповіддю виступив д.мед.н., професор М.І. Пітик.

Бореліоз (хвороба Лайма) є класичним природно-вогнищевим захворюванням, яке поширене на території Пн. Америки, Європи, Азії, Пн. Африки і Австралії. Захворюваність на нейробореліоз у різних країнах світу становить від 10 до 50 випадків і більше на 100 тис. населення щорічно. Частота уражень нервової системи – від 10 до 40%. У Західному регіоні України у близько 16% пацієнтів неврологічних стаціонарів виявлено позитивні титри протибореліозних антитіл. В Україні стало відомо про перші випадки захворювання у 1994 р., а офіційну реєстрацію захворювання ведуть з 2000 р. Проф. М.І. Пітик наголосив на актуальності проблеми на території Прикарпаття, яка вважається ендемічною по бореліозу, а також враховуючи сезонність захворювання (весна, осінь). Природнім резервуаром борелій є  олені, гризуни, кози, собаки, кішки, переносник інфекції – іксодові кліщі.

Також на засіданні було проаналізовано основні показники роботи неврологічної служби області за даними звіту обласного дитячого невролога Дельви Л.В. Участь в обговоренні прийняла головний педіатр ДОЗ ОДА Сенюта Л.М.

 

Обласний дитячий невролог                             Дельва Л.В.