Про здоровя дітей,що постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС

Здоров’я дітей, що постраждали  внаслідок аварії на ЧАЕС – під контролем  медичних працівників області.

Кожен рік після аварії на ЧАЕС віддаляє нас від трагічних подій, що відбулися 24.04.1986р., але проблеми залишаються.

Знаючи серйозні наслідки та шкідливий вплив іонізуючого  випромінювання на стан здоров’я дітей,  за тривалі роки в області вибудована чітка система контролю за станом здоров’я дітей.

З року в рік зменшуються кількість дітей постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС в зв’язку з переходом їх в дорослий вік.

На сьогоднішній день нараховується 1959 «дітей Чорнобиля» віком від 0-18р. Переважна більшість – це діти ІV категорії нагляду – 1208, що проживають на контрольованій території Снятинського району с.Потічок, Підвисока, Русів, Стецева. Народилось 9 онуків.

         Керуючись науковими розробками  Провідних НДІ  України та світу з перших днів після аварії за дітьми, що постраждали внаслідок аварії  на ЧАЕС встановлений медичний нагляд на рівні району та області.

Щороку для детального огляду,  інструментальних та лабораторних  обстежень дітей в контрольовані села Снятинського району виїжджають спеціалісти обласної дитячої клінічної  лікарні.

          Обстеження дітей та призначена відповідна  терапія дала позитивні результати: знизилась кількість дітей з анеміями,  ендокринною патологією, затримкою фізичного розвитку та ін.

         Медичний нагляд здійснюється за територіальним принципом. Діти охоплені 2-х разовим поглибленим оглядом на рівні району та дообстеженням в обласній дитячій консультативній поліклініці.

         Зменшення фінансування на соціальну підтримку постраждалих, послабила інтерес батьків до контролю за станом здоров’я своїх дітей, що викликає занепокоєння медичних працівників.

За результатами поглиблених оглядів серед постраждалих дітей визнані хворими та  потребують диспансерного нагляду 1392 дітей – 68,8%, здоровими – 567-31,2%. Зростає кількість дітей, що отримують соціальну допомогу, як інваліди дитинства – 98 дітей – (87 з них з контрольованих сіл Снятинського району).

9 дітям захворювання та інвалідність пов’язані  з аварією на ЧАЕС.

 

 

Визнано здоровими

Визнано хворими

Визнано інвалідами

( абс.число.)

1986

78,9%

21,1%

26

2013р.

2014р.

34,2%

31,2%

65,8%

68,8%

90

98

 

Покращилась якість поглиблених оглядів дітей на рівні району, однак,  на обов’язкове дообстеження та стаціонарне лікування в  умовах ОДКЛ діти районами направляються недостатньо ( 586 дітей – 29,8% за 2014р.).

Показники захворюваності та хворобливості серед «дітей Чорнобиля» перевищують такі серед  непотерпілого дитячого населення області.

 

 

Загальна захворюваність

Первинна захворюваність

діти Чорнобиля

діти області

діти Чорнобиля

діти області

Всього

2920,7

2072,8

1863,8

1602,6

 

В структурі захворювань:

На І-ому місці – хвороби органів дихання

На ІІ-ому місці – хвороби крові та  кровотворних органів.

На ІІІ-ому місці – хвороби ендокринної системи

На ІV-ому місці – хвороби травлення

         В розрізі районів показники захворюваності по класах хвороб мають строкатість, що свідчить про недостатню якість поглиблених оглядів.

За останні 15 років в структурі захворюваності зросли такі хвороби:  

 новоутвори в 6 разів;

розлади психіки та поведінки в 5 разів;

 хвороби  нервової системи в 6 разів;

 вроджені аномалії в 4 рази.

Якість поглиблених оглядів потребує  удосконалення.

         Батьки нерегулярно звертаються з дітьми в лікувальні заклади ІІІ рівня.  2-й рік діти Снятинського району не виїжджали на консультації в консультативну поліклініку лікарні «ОХМАТДИТ»  за відсутністю коштів.

         Недостатньо використовуються для оздоровлення дітей спеціалізовані відділення ОДКЛ, місцеві дитячі санаторії.  Кошти для безкоштовного амбулаторного лікування дітей УНС райдержадміністрацією виділяються на 15-20% від потреби.

         Завданням медичних працівників області і району є подальший контроль за станом здоров’я дітей, проведення 2-х разових якісних поглиблених оглядів та своєчасне направлення на дообстеження в лікувальні заклади  вищого рівня. Потрібно проводити роз’яснювальну роботу серед батьків потерпілих дітей про необхідність своєчасного обстеження та лікування своїх дітей.

         Спільна зацікавленість медичних працівників та батьків дасть позитивні результати та покращить стан здоров’я дітей.

 

Спеціаліст з медичного  обслуговування дітей, 

що   постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС                                      Світлана Завгородня