Продовжується навчання та обмін досвідом про догляд за пацієнтами з муковісцидозом

Згідно проекту програми транскордонного співробітництва ENI Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020 продовжується навчання та обмін досвідом про догляд за пацієнтами з муковісцидозом. А саме, отримали книжки перекладені на українську мову " Харчування дітей і дорослих хворих на муковісцидоз. 111 рецептів на кожен день" Ґабріели Саболової, Мартіни Швекушової.

  

Книга є вдалим практичним підручником про харчування для лікарів, пацієнтів та їх сімей з акцентом на специфічних вимогах обміну речовин при муковісцидозі. Книгу вивчаємо самі та по можливості розповсюдимо для пацієнтів з муковісцидозом не тільки нашої області.

Також отримали збірники виступів з 11 словацької конференції з питань муковісцидозу, яка відбулась 28-30.11.2019, як важлива складова освітнього напрямку проекту. В даній конференції взяли участь провідні європейські фахівці,котрі займаються лікуванням та веденням пацієнтів з муковісцидозом,  представлені результати клінічних досліджень потенціаторів, коректорів, модуляторів ТРБМ. Також фахівці з України взяли участь: зав. пульмононогічним відділенням к.мед н. Макян Моніка Валеріївна з доповіддю " Актуальність створення центру муковісцидозу у Івано-Франківську", к.мед.н. доц. кафедри педіатрії ФПО "ІФНМУ" Фоменко Надія Миколаївна з доповіддю "Спектр мутацій гену МВ серед пацієнтів з муковісцидозом на Прикарпатті. Відношення в системі генотип-фенотип", д.б.н. Інститут спадкової патології НАМН м. Львова Макух Галина Василівна "Ситуація з муковісцидозом в Україні: деякі уроки для кожного."

 
 Зав.медико-генетичним центром Ольга Фединська