Робот "Рене" - помічник дітям-аутистам і медикам

У Загребі, в Хорватії група дослідників, що працюють в місцевому університеті, запропонувала для допомоги дітям-аутистам робота. Робота назвали "Рене". Робот - не тільки для дітей, він і для медиків. У разі, якщо в поведінці малюка з'являються дивацтва або аномалії, "Рене" можна використовуватися для раннього розпізнавання аутизму. 

Функції "Рене" різноманітні - з його допомогою можна побачити в новому ракурсі деякі особливості поведінки, які дозволять пізніше допомогти медикам розібратися, чи є аутизм чи ні. 

Докладніше - Майя Сепанек, співробітник лабораторії Загребського університету: "Наша мета, тим не менш, все-таки не зводиться лише до однієї діагностики. Ми припускаємо повністю, в деталях, розробити клінічний протокол, який дозволить, якщо його запровадять у лікарняну практику, розібратися в особливостях поведінки тієї чи іншої дитини. Тому те, що нам здається аутизмом, може бути особливістю розвитку малюка і навпаки". 

Для кожного малюка можлива заміна програмного забезпечення "Рене" - тому що реакції дитини індивідуальні; таким чином, софт підбирається під пацієнта, а не навпаки. 

Розповідає мати, у якої дитина - аутист: "Філіп уважно розглядав робота, що з ним буває не надто часто. Зазвичай йому дуже складно зосередитися, він постійно рухається. Але от "Рене" його зацікавив так, що Філіп присів поруч і почав з роботом спілкуватися". 

Тим не менше, дослідники наполягають на тому, що їх розробка не може замінити лікаря, психолога та інших фахівців, як і необхідність батьківської уваги до своїх дітей. 
Джерело: wapstat.info