Розпочався Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування

Доказано, що природне харчування – важливий фактор здоров’я немовлят і дітей першого року життя, їхнього повноцінного фізичного, нервово-психічного, емоційного розвитку. Це феномен найвищої мудрості еволюції життя. У дітей, які перебувають на грудному вигодовуванні, ризик смертності знижується учетверо, а захворюваності – у 17,3 раза.

За даними ВООЗ, завдяки оптимальній практиці грудного вигодовування та прикорму щороку можна рятувати життя 1,5 млн дітей віком до п’яти років .

Для малюка грудне вигодовування – це контакт із мамою, звичні запахи та відчуття, тілесний комфорт, задоволення рефлексу смоктання, почуття безпеки, джерело харчування та життя, налагодження всіх функцій організму, становлення й розвиток імунної, нервової та ендокринної систем. За відсутності грудного вигодовування неможливо виростити гармонійну у всіх відношеннях дитину.

В наш час все більше і більше жінок усвідомлюють, що саме грудне молоко – єдина рідина, яку дитятко повинно отримувати відразу після народження. За рекомендацією Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я годування груддю повинно тривати до 2-років, а далі вирішують тільки малюк і мама.

У світі існує велика кількість активних жінок, сімей, родин, груп, організацій, асоціацій, які просувають, підтримують грудне вигодовування.

Щороку перший тиждень серпня дарує прекрасну можливість підтримати унікальний стан кожної жінки, стан, який дарує неймовірні емоції, силу, здоров’я, імунітет, адаптацію – грудне вигодовування.

Саме в ці дні варто максимально об’єднатись для майбутнього, щоб зустрітись, познайомитись, поспілкуватись, обмінятись інформацією, для того, аби в будь-яку хвилину мати надійну підтримку, взаємодопомогу, знати, що годування груддю – найпрекрасніше відчуття, неймовірно важливе для обох, як для мами, так і для дитинки.

Ініціатор Тижня, WABA World Alliance for Breastfeeding Action – це міжнародний союз, який об’єднує приватні особи, які вірять, що грудне вигодовування – право всіх дітей і матерів, і присвячує себе захисту, просуванню і підтримці такого права, проводитиме Тиждень вже в двадцятий перший раз. Ось офіційний сайт організаціїhttp://www.waba.org.my/, а ось посилання на саму подію     http://worldbreastfeedingweek.org/


Цього року тема Всесвітнього тижня грудного вигодовування «ГОДУВАННЯ ГРУДДЮ: Переможний гол заради життя!!!", Тема доводить важливість нарощування та забезпечення охорони, заохочення і підтримки грудного вигодовування – як в рамках цілей розвитку тисячоліття (ЦРТ), так і за їх межами.
В рамках цього Тижня в обласній дитячій клінічній лікарні проведено ряд заходів щодо поширення інформації про користь грудного вигодовування для дітей. матерів і родини. У пятницю 01. 08.14р було прийнято участь в прямому ефірі обласного радіо FM "Карпати", сьогодні 04.08.14р спеціалісти Регіонального центру та годуючі мами прийняли участь у записі програми "Актуальний репортаж" обласного телебачення "Галичина", підготовлено відеоролик про грудне годування та поширено його через соціальну мережу Фейсбук.

Зав.Регіональним МОМ Центром  з ТК                              Оксана Манюх