Стажування у м. Рим

Рак – це одна з найбільших причин смертності у світі, тому вчені та лікарі не втомлюються шукати шляхи його подолання. Основним і досить ефективним способом боротьби з онкологічними та онкогематологічними хворобами сьогодні є хіміотерапія.

З усіх методів лікування онкологічних захворювань хіміотерапія розвивається в наш час особливо швидко. Розробляються нові препарати, різні схеми їхнього поєднання, однак, запобігти зовсім або передбачити заздалегідь побічні ефекти даного виду лікування дуже складно. Так як хіміотерапія діє і на здорові клітини та органи, токсичні прояви хіміопрепаратів в онкохворих дітей можуть розвинутися на ранніх стадіях лікування неопластичних захворювань системи крові (лейкемії, лімфоми) та при різних видах раку.  Але в ситуації, коли хіміотерапія є «рятівним колом» лікаря і пацієнта необхідно разом  робити все, щоб лікування було максимально ефективним.

Дуже важливо в лікуванні онкологічного процесу ставитися до основного захворювання та до ускладнень хіміотерапії як до двох патологічних процесів, що протікають паралельно. Не можна не виділити той факт, що часом від ускладнень може наступити катастрофічний фінал, навіть при досягнутій перемозі над основною причиною – подолання лейкемії, лімфоми або іншої злоякісної пухлини. Онкохворі діти потребують комплексного лікування в онкологів та гематологів, при проведенні протокольної хіміотерапії, яке включає в себе велику кількість препаратів терапії супроводу, яка зменшить токсичність хіміотерапії і надасть дитині шанс отримати лікування раку до бажаної ремісії.

18-19 лютого 2019року  експерт ДОЗ ОДА з дитячої гематології, завідуюча відділення онкогематології Іваненко Алла Леонідівна по запрошенню Європейської асоціації дитячих гематологів відвідала конференцію: «Дитяча гематологія та імунологія», в м. Рим, Італія. На конференції розглядалися питання: токсичної дії хіміотерапії та синдром клітинного лізису.

 

Експерт ДОЗ ОДА з дитячої гематології     А.Л. Іваненко