Створено крихітний імплантат для зниження артеріального тиску

Група британських і американських дослідників створила інноваційний пристрій розміром з канцелярську скріпку, який знижує погано контрольований артеріальний тиск. Результати проведеної роботи представлені в журналі The Lancet. 

Високий артеріальний тиск є небезпечним, оскільки може призвести до інсульту, інфаркту і хронічного розладу роботи нирок. Американська компанія ROX Medical розробила пристрій, що є імплантатом розміром із скріпку, який встановлюють між артерією і веною у верхній частині стегна. Процедура проходить під місцевою анестезією і займає в середньому близько 40 хвилин. 

З 83 пацієнтів, що страждали

 гіпертонією, яка погано піддається медикаментозному лікуванню, 44 учасникам дослідження імплантували розроблений пристрій, а решті 39 була призначена стандартна терапія. Результати дослідження показали, що у пацієнтів з експериментальної групи артеріальний тиск знизився після установки мініатюрного пристрою і залишився на цьому рівні через шість місяців після установки імплантату. 

Приблизно у третини пацієнтів, які пройшли процедуру установки інноваційного імплантату, розвинулися набряки ніг, що зажадали лікування. Однак у більшості пацієнтів дослідники відзначили скорочення ускладнень і госпіталізацій внаслідок гіпертонії. Пристрій також стабілізував стан тих пацієнтів, яким не допомогла ниркова денервація (радіочастотне руйнування нервів, розташованих вздовж ниркових артерій). 

«Існуючі методи лікування захворювання засновані на гормональній або неврологічній регуляції кров'яного тиску. Це новий і досить перспективний підхід у лікуванні артеріальної гіпертензії», - зазначив головний автор дослідження Мелвін Лобо (Melvin Lobo). 
Джерело: medportal.ru