СУЧАСНІ ПРИНЦИПИ ДІАГНОСТИКИ ТА ЛІКУВАННЯ КОСООКОСТІ

 

  На найчастіші запитання, які задають пацієнти з косоокістю і батьки дітей, у яких виявлена ця проблема відповідає ІРИНА МИКОЛАЇВНА КУЖДА, завідувач офтальмологічного відділення Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні, лікар вищої категорії, кандидат медичних наук, доктор філософії, член Європейської і Міжнародної Асоціації Страбологів.

-         Як часто зустрічається косоокість у дітей і дорослих і наскільки важлива ця проблема?

  Косоокість зустрічається часто, у 1,5-4% населення, це значить, що зі 100 людей від 1 до 4 страждають цією патологією.

  Косоокість являється не просто косметичним і естетичним дефектом, а і важкою вадою усієї зорової системи, оскільки при цій патології відсутній бінокулярний і стереоскопічний зір (можливість сприйняття оточуючого світу повноцінно у тривимірному просторі).

  При косоокості не відбувається злиття двох зображень, які поступають від обох очей, в одне в центральних відділах зорового аналізатора – в корі головного мозку. Таким чином, цим людям важко виконувати дрібні і точні маніпуляції, керувати різними видами транспорту і т.д. Хоча при тривалому існуванні косоокості включаються адаптаційні можливості головного мозку, нейропластичність, і пацієнти можуть оцінювати відстань і глибину завдяки фізичним і оптичним феноменам. Але повноцінно сприймати оточуюче середовище вони все рівно не можуть. Тому таким людям стають недоступними певні види спеціальностей і професій, які потребують наявності бінокулярного і стереоскопічного зору.

-         Що являється причиною виникнення косини?

  Більшість видів косоокості являються природженими або генетично обумовленими, тому при першій розмові з пацієнтом завжди слід вияснити, чи не було такої проблеми у батьків, чи родичів, навіть далеких.

  Однією з основних причин виникнення косоокості являється також наявність у дитини аномалій рефракції – далекозорості (гіперметропії), короткозорості (міопії), різних видів астигматизму.

  Причинами можуть також стати травма головного мозку, порушення мозкового кровообігу різного ґенезу, дегенеративні захворювання центральної нервової системи, ендокринні порушення.

   У дітей часто пусковими механізмами розвитку косоокості виступають емоційний стрес, підвищення температури тіла при різноманітних інфекційних захворюваннях (в тому числі, при дитячих інфекціях), надмірне зорове навантаження, травми.

  В деяких випадках косоокість виникає як наслідок дуже низького зору на одному з очей (наприклад, при природжених вадах розвитку різних структур ока). Така косоокість в сучасній офтальмології носить назву сенсорна косина.

-         У чому полягає суть лікування косоокості?

  Лікування ґрунтується на тому, щоби покращити гостроту зору ока, яке косить, і виправити косину. Робити це можна різними способами. Перш за все, це постійне ношення окулярів. Надалі призначається лікування на спеціальних апаратах (плеопто-ортопто-диплоптичне лікування). І одним з основних методів являється хірургічне лікування косоокості.

  На жаль, тільки у 30-35% пацієнтів косоокість можна вилікувати окулярами і апаратним лікуванням. Усі решта пацієнти підлягають оперативному лікуванню.

-         Коли потрібно починати лікувати косоокість?

  Косоокість необхідно починати лікувати, як тільки вона виникла. Адже якщо у дитини наявна монолатеральна косина (косить постійно тільки одне око), це загрожує розвитку амбліопії («лінивого ока»), а чим довше існує амбліопія, тим важче її лікувати. У дітей амбліопія може розвинутись за декілька тижнів. Тобто, амліопію слід починати лікувати одразу, як тільки поставлений такий діагноз!

  Оперувати косину можна в будь-якому віці, навіть в 40-60 років. Однак в старшому віці така операція матиме в основному косметичний ефект, оскільки здатність до бінокулярного і стереоскопічного зору формується до 10-14 років. Тому у дітей таку операцію слід проводити якомога в більш ранньому віці.

  Існують також складні і рідкісні види косоокості, які можуть потребувати декілька етапів хірургічного втручання.

  Загалом, лікування косоокості – це тривалий процес, який складається з певної послідовності і черговості лікувальних заходів. Зазвичай триває він декілька років. Слід відзначити, що велика частка успіху в лікуванні косини належить самим пацієнтам або батькам наших маленьких пацієнтів, адже чим більш вони прихильні до лікування і чим точніше виконуються рекомендації лікаря, тим ефективніше лікування.

-         Чи можливо повністю вилікувати косоокість?

  Так, можливо. Сучасна офтальмологія володіє усіма засобами і методами для того, щоби повністю ліквідувати цю проблему у пацієнта.

  Частіше всього лікування починається з призначення окулярної корекції або медикаментозної пеналізації (у маленьких дітей до 1 року життя). Наступним кроком являється проведення активного плеопто-ортопто-диплоптичного лікування з частотою курсів 3-4 рази в рік. При неефективності консервативного лікування протягом 1-2 років ставиться питання хірургічного лікування косоокості.

  При деяких видах косини хірургічна корекція показана одразу як перший етап лікування. При цьому слід розуміти, що хірургічне лікування певних видів косини проводиться в декілька етапів (це означає, що можуть бути потрібні декілька послідовних операцій).

  Дуже часто оперативне втручання з приводу косоокості позитивно впливає на психоемоційний стан пацієнта, підвищує самооцінку і покращує загальну якість життя, адже косоокість являє собою видимий косметичний і естетичний дефект.

  Я являюсь членом Міжнародної і Європейської Асоціації Страбологів (спеціалістів з косоокості) і прицільно займаюсь лікуванням усіх видів косини, в тому числі володію усіма техніками хірургічного лікування. В сучасній офтальмології така операція являється мало травматичною і період реконвалесценції пацієнта триває недовго (від 1 до 3 тижнів). А в стаціонарі пацієнт знаходиться 2-3 дні.

  Основне в лікуванні косоокості – це вчасне звернення до кваліфікованого спеціаліста і чітке дотримання його призначень і порад. І ще одна рекомендація: якщо кваліфікований офтальмолог радить операцію – не слід цього боятись.

Завідувач відділенням офтальмології І.М. Кужда