Тілесні покарання згубно впливають на розвиток дитини

Дослідження, проведене в 2012 році в США, показало: половина жінок і близько третини чоловіків вважають, що їх дитині іноді не завадить "хороша порка". Деякі вважають: батьківське тепло і любов можуть згладити негативні наслідки тілесних покарань. Це аж ніяк не так, розповідає CNN


Вчені з'ясували: не варто піднімати руку на дитину, так як це впливає на її мозок. Мова йде не тільки про психологічні, а й про фізіологічні наслідки. У 2009 році дослідники дійшли висновку: суворі тілесні покарання позначаються на розвитку мозку дітей. Під суворими тілесними покараннями вони мали на увазі, принаймні, одну порку за місяць протягом трьох років, з використанням ременя та інших підручних предметів. 

У дітей, які регулярно піддавалися таким покаранням, було менше сірої речовини в областях мозку, пов'язаних з депресією, наркоманією та іншими психічними розладами. Також спостерігалася зв'язок між кількістю сірої речовини в цих областях і IQ дитини. Дослідження 2010 року показало: тілесні покарання трирічної дитини як мінімум 2 рази на місяць підвищують рівень її агресії в п'ятирічному віці. Якщо таке покарання виходить від матері, є ризик зниження когнітивних здібностей. Найсильніше порка впливає на дітей у віці від 5 до 9 років. 

Вчені відзначають: "Чим більше сірої речовини в мозку, тим сильніша здатність оцінювати наслідки своїх дій". Тілесне покарання дитини за відсутність самоконтролю позбавляє її можливості поліпшити свою поведінку. Діти отримують контроль ззовні, але внутрішня позиція може так і не сформуватися. Професор Елізабет Герсхофф, що займається вивченням тілесних покарань протягом 15 років, зауважує: "Жодне дослідження не показало, що порка приносить позитивний ефект. Більшість з нас зупиниться, коли нас б'ють, але навряд чи це може чогось навчити". 
Джерело: meddaily.ru

 

Возврат к списку