Успішна історія лікування складного пацієнта в умовах нашого закладу

Про пацієнтів та лікарів ОДКЛ.
Пацієнт Х., віком 17 років, поступив у відділення інтенсивної терапії ОДКЛ в крайнє тяжкому стані з явищами розлитого перитоніту на 9-ий день від початку захворювання. До цього за медичною допомогою не звертався, клінічні прояви хвороби пацієнтом та батьками були розцінені як наслідки фізичного перевантаження.
В той же день після проведеної передопераційної підготовки дитині проведено оперативне втручання: Лапаротомія, роз’єднання злук, ушивання перфорації висхідної кишки, кінцева ілеостомія, лапаростомія.
Під час операції виявлено також супутню патологію, яка значно ускладнювала перебіг основного захворювання.
Післяопераційний діагноз: Гострий перфоративний коліт. Тотальний калово-гнійно-фібринозний перитоніт, термінальна стадія. Лівобічна справжня діафрагмальна грижа.
В подальшому дитині проведено ще три релапаротомії з санацією черевної порожнини та накладено стому. Всього протягом семи днів дитині проведено 4 оперативні втручання.
Стан дитини протягом тривалого часу був крайнє тяжким: 8 діб проводилася штучна вентиляція легень, потребував медикаментозної підтримки серцево-судинної системи. Дитина лікувалася в відділенні інтенсивної терапії протягом 22 днів, ще 10 днів – в хірургічному відділенні. Зараз пацієнт виписаний додому з покращенням під нагляд сімейного лікаря, в перспективі потребуватиме ще оперативного втручання.
За життя пацієнта цілодобово боролися всі працівники відділення інтенсивної терапії та хірургічного відділення. Для лікування дитині забезпечено медикаментів (дороговартісні антибіотики, інфузійні розчини, препарати внутрішньовенного імуноглобуліну) на суму близько 100 тис. грн. з фонду закладу та благодійних коштів (що значно перевищує суму виплат на пацієнта за програмою медичних гарантій). Пацієнт також потребував великої кількості препаратів крові, препаратів для парентерального харчування та супровідної терапії. На жаль, в зв’язку зі складністю стану, дороговартісним та тривалим лікуванням, частину витрат за лікування понесла і сім’я.
Адміністрація закладу дякує всім медичним працівникам, завдяки невтомній праці та небайдужості яких вдалося зберегти ще одне життя.
Цінуємо і пишаємося нашою високопрофесійною командою!
 
 

Генеральний директор КНП "ІФ ОДКЛ ІФОР"   Тарас Мельник