Відбулась регіональна конференція підсумків діяльності україно-швейцарської співпраці по програмі "Здоровя матері та дитини"

1 квітня 2015 року в приміщенні обласної філармонії відбулася підсумкова конференція, присвячена результатам впровадження україно-швейцарської програми "Здоров'я матері та дитини" в Івано-Франківській області.

Програма співпрацює з Івано-Франківською областю вже понад 17 років. За цей період було реалізовано багато успішних ініціатив, впроваджено нові сучасні підходи та інструменти для надання якісної медичної допомоги матерям та дітям області. Відтак, тем для обговорення було більш, ніж достатньо. Серед понад 300 учасників заходу були партнери Програми з усієї області: представники з обласної державної адміністрації, департаменту охорони здоров'я, Івано-Франківського національного медичного університету, обласних та районних медичних закладів: головні лікарі, районні акушери-гінекологи та неонатологи, середній медперсонал, сімейні лікарі та ін.

З вітальним словом виступили:  Перта Відмер - заступник директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні; Наталія Рябцева – керівник офісу з впровадження Програми, Роман Мельник – директор Департаменту охорони здоров'я; Анна Ерстенюк – перший проректор  Івано-Франківського національного медичного університету. 

Конференція пройшла під назвою «17 років – 17 кроків назустріч здоров’ю матері та дитини». Впродовж заходу в якості доповідачів виступили: Зоя Ціхонь (заступник директора ДОЗ) з аналізом діяльності Програми за 1998-2015рр.; Оксана Макарчук - професор, зав. кафедрою акушерства та гінекології ФПО ІФНМУ; Людмила Тачинська – головний позаштатний спеціаліст з неонатології ДОЗ ОДА; Володимир Дзомбак – головний спеціаліст з акушерства та гінекології ДОЗ ОДА; Оксана Манюх – зав. регіональним методично-організаційним моніторинговим центром з телемедичними консультаціями Івано-Франківської ОДКЛ; Мар’ян Яремко – координатор з впровадження Програми в Івано-Франківській області.

Співпраця Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні та Швейцарської Конфедерації розпочалася з осені 1995 року. На той час медичного обладнання для надання невідкладної допомоги новонародженим було вкрай мало. Високою була смертність серед недоношених та маловагових дітей. У 1998 році відбулося стажування спеціалістів лікарні на базі передових дитячих неонатальних клінік Швейцарії та Польщі. У цьому ж році в лікарню поступило з Швейцарської Конфедерації перше обладнання (дихальні апарати, кувези, термокари, реанімаційні столи та реанімаційні комплекти) та реанімобіль для транспортування новонароджених з пологових стаціонарів області.

У 1999 році створено виїздну неонатальну бригаду, змінились підходи до транспортування дітей неонатального віку.

У 2000 році було створено відділення інтенсивної терапії новонароджених дітей. Згодом пріоритети змінилися, і основну увагу було приділено навчанню медичного персоналу та впровадженню різних інновацій та сучасних підходів та практик у лікуванні новонароджених дітей.

В подальші роки налагоджена співпраця з Програмою в розділі «ТЕЛЕМЕДИЦИНА», зокрема використання платформи  i-Path. З 2010 року розпочато впровадження спеціальної програми openMEDIS щодо електронного обліку медичного обладнання в лікувально-профілактичних закладах області, яка ефективно діє і сьогодні.

Спеціалісти ОДКЛ є тренерами в симуляційному центрі, який створений в останній фазі Прогами на базі обласного перинатального центру для безперервного навчання та відпрацювання практичних навичок практичних лікарів.

 Допомога україно-швейцарської Програми обласній дитячій лікарні актуальна, високоякісна та вимірюється сотнями врятованих життів.

Конференція завершилась урочистим нагородженням з вручення відзнак.

Івано-Франківську ОДКЛ, в особі головного лікаря Радислава Котурбаша, нагороджено пам’яткою відзнакою за активну співпрацю в межах україно-швейцарської програми «Здоров’я матері та дитини» та вдосконалення медичної допомоги матерям та дітям.

Також за вагомий особистий внесок в успішне впровадження україно-швейцарської програми «Здоров’я матері та дитини» в Івано-Франківській області нагороджені   спеціалісти ОДКЛ: Оксана Манюх – завідувач регіональним методично-організаційним моніторинговим центром з телемедичними консультаціями, лікар-неонатолог Ольга Басараб та лікар ВІТН Владислава Яцків.

 

 Лікар-неонатолог                       Ольга Басараб