Відбулись переривисті курси неонатологів

25 березня 2014 року відбулися переривисті курси неонатологів в обласній  дитячій  клінічній  лікарні за участі головного спеціаліста ДОЗ ОДА з неонатології Тачинської Л.М., лікарів-педіатрів-неонатологів центральних районних лікарень, міського клінічного пологового будинку, обласного перинатального центру, ОДКЛ, працівників кафедри дитячих хвороб №1 ІФДМУ.

         В ході проведення зустрічі, з першою доповіддю щодо порядку проведення транспортування новонароджених високого перинатального ризику (Наказ МОЗ України від 28.11.2013 року № 1024) виступила лікар-анестезіолог виїздної неонатальної бригади, регіональний тренер Україно-Швейцарської програми «Здоров’я матері та дитини» Владислава Яцків. Після активного обговорення вищевказаного наказу, було визначено перелік найбільш актуальних питань, на які не знайдено однозначної відповіді. Ці запитання неонатологи області матимуть змогу задати безпосередньо одним з авторів наказу – професору кафедри педіатрії Львівського національного медичного університету ім. Д.Галицького Добрянському Д.О. та старшому науковому співробітнику відділу ДУ ІПАГ АМН України Матвієнко І.М. Їх візит до Івано-Франківської області планується в рамках впровадження Програми «Здоров’я матері та дитини» протягом квітня поточного року.

         Другим доповідачем виступила зав. відділенням функціональної діагностики ОДКЛ Олександра Царук, яка наголосила на основних критеріях ранньої діагностики вроджених вад серця. Було запропоновано ввести, як скринінговий, метод визначення SpO2 на третю добу кожній новонародженій дитині з метою запідозрити вроджену ваду серця та обґрунтувати необхідність проведення ехокардіоскопії. Лікарями неонатологами  ЦРЛ були приведені 2 клінічні випадки ранньої діагностики коарктації аорти та успішної їх корекції.

          В другій половині зустрічі головний спеціаліст ДОЗ ОДА з неонатології Тачинська Л.М. виступила з доповіддю щодо нутрітивної підтримки недоношених дітей, особливо дітей з дуже низькою та екстримально низькою масою тіла, з позицій доказової медицини. Зокрема були розглянуті об’єми і пропорції ентерального та парентерального харчування.

Завідувач відділення недоношених дітей            Ірина Стефанишин