Відбувся другий світовий майстер-клас з муковісцидозу

     Відбувся Другий освітній майстер-клас з муковісцидозу 20-22 липня 2021 року у Reikartz Парк Готелі, що знаходиться за адресою вул. Мазепи, 146 у Івано-Франківську, відбулася важлива подія у сфері медицини: Другий освітній майстер-клас з муковісцидозу.

   Захід організовано в рамках Програми транскордонного співробітництва HUSKROUA ENI разом зі Словацькою асоціацією муковісцидозу, КНП «Івано-Франківська обласна дитяча клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради», Благодійною організацією Фундація дослідницьких інновацій у медицині «РІМОН», Всеукраїнською громадською організацією «Всеукраїнська асоціація допомоги хворим на муковісцидоз» та КЗ «Західноукраїнським спеціалізованим дитячим медичним центром». Лекції та практикуми тривали три дні, проводилися паралельно у трьох залах: у великому конференц-залі представляли презентації, обговорення клінічних випадків та новин у сфері діагностики/лікування МВ, у двох інших залах відбувалося навчання фізіотерапії та практикум освоєних навичок.

    Основними темами заходу були:

 SK UA CF CARE - проєкт транскордонного співробітництва з Україною ENI HUSKROUA;

 Реєстр пацієнтів з МВ;

 Сучасне лікування МВ;

 Щоденне лікування та догляд за хворими з МВ;

 Особливості харчування при МВ;

 Догляд за дорослими пацієнтами;

 Практичний курс фізіотерапії грудної клітки при МВ.

     Представники України, Словаччини, Чехії та Франції об’єдналися, щоб разом ділитися знаннями та досвідом, навчати пацієнтів нового способу життя й наданні їм підтримки. На відкритті виступили поважні гості та учасники конференції: Мазур Любов – заступник генерального директора з економічних питань КНП «Івано-Франківська обласна дитяча клінічна лікарня ІФ ОР», Шийчук Оксана – експерт Івано-Франківського представницького офісу ППС ЕІС «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020», Боришкевич Лариса – головний спеціаліст з терапії ДОЗ ІФ ОДА, Фекетова Анна – дитячий пульмонолог Університетської клініки у м. Кошице (Словаччина), Степанкова Катаріна – голова Словацької асоціації з муковісцидозу, Лариса Волошина – голова ВГО "Всеукраїнська асоціація допомоги хворим на муковісцидоз", Наталія Прянікова – голова БО Фундація дослідницьких інновацій у медицині «РІМОН».

       Провідні спеціалісти у галузі МВ з різних областей України ділилися своїми знаннями та досвідом у форматі лекції та вільної активної дискусії: Бобер Людмила (Львів), Макух Галина (Львів), Макян Моніка (Івано-Франківськ), Фоменко Надія (Івано-Франківськ), Фединська Ольга (Івано-Франківськ), Куріліна Тетяна (Київ), Ващук Олена (Львів), Гуменний Ігор (Львів) та інші. Практичні заняття проводили фізіотерапевти з Франції Уґь Ґоше та Матильда Профі, зі Словаччини – Петра Колцунова, з України (Львів) – Світлана Орел. Вони розповідали про важливість фізіотерапії грудної клітки при МВ та навчали правильно її проводити. Кожен, хто долучився до майстер-класу, особисто відпрацьовував різні техніки. Чеськими колегами було представлено мобільний додаток CF Hero, який дозволить дітям у формі гри дотримуватися режиму фізіотерапії та лікування при МВ.

       Сподіваємося, що вже найближчим часом він стане доступним для пацієнтів в Україні. Учасники обговорили важливість внесення пацієнтів Івано-Франківської області до Єврепейського Реєстру пацієнтів з муковісцидозом. Практична спрямованість заходу стала його найбільшою цінністю. Дякуємо пацієнтам та їхнім родинам, які долучилися, а також лікарям та усім, кому близька тема МВ. Навчаємося разом – задля кращого життя наших пацієнтів! Також висловлюємо щиру подяку журналістам, які допомагають нам у висвітленні такої важливої теми!

https://youtu.be/w7o_X5Is7kA

https://youtu.be/0zNEO77DZgw https://youtu.be/mhynEtXMhTs