В ОДКЛ буде катамнестичний кабінет для спостереження за дітьми, що народились передчасно

 26 листопада 2015 року  в обласній дитячій  клінічній лікарні відбулась виробнича нарада  за участю головного лікаря  ОДКЛ Радислава Котурбаша , доцента кафедри педіатрії  ІФНМУ Оксани Кузенко , спеціалістів та завідувачів відділень лікарні.  Метою наради було обговорення питання  щодо створення катамнестичного кабінету по спостереженню  в динаміці за недоношеними  дітьми в Івано-Франківській області.

 Оксана Кузенко ознайомила присутніх з досвідом роботи таких кабінетів в Полтавській та Дніпропетровській  областях,  позитивними  наслідками від регулярного спостереження  спеціалістами за даною категорією дітей.

Радислав Котурбаш наголосив ,що створення катамнестичного кабінету передбачено  регламентуючими документами , і він переконаний у доцільності створення  такого кабінету на базі ОДКЛ. Результатом діяльності катамнестичного кабінету буде  зменшення  кількості  дітей з обмеженими можливостями,  бо вчасно призначена  реабілітація дасть змогу  запобігати  тяжкій інвалідизуючій  патології  у великій частині випадків.

 Кількість дітей, які будуть спостерігатись у  катамнестичному кабінеті нараховується до 2 тисяч осіб.  Спостереження будуть проводити спеціалісти різного профілю: педіатр, невролог,окуліст, хірург, психолог, логопед,  та інші.   Термін спостереження за недоношеними дітьми  буде тривати з народження дитини і до досягнення нею трирічного віку . Всі медичні дані про дитину будуть вноситись у електронний реєст  спеціальної програми "Дорадо", яка розроблена спеціалістами м.Полтави.

 На нараді обговорили організаційні питання  та варіанти розміщення кабінету.

Сподіваємося,що катамнестичний кабінет  розпочне свою роботу  у 2016 році.

 

Зав.Регіональним МОМЦТК                                        Оксана Манюх