В ОДКЛ відкрили центр баротензометричної діагностики стопи.

 

      В обласній дитячій клінічній лікарні відкрили новий навчально-практичний центр баротензометричної діагностики стопи. Відтепер в Івано-Франківську можна зробити діагностику стопи, попередити серйозні недуги, зокрема, захворювання хребта.

Унікальний французький апарат  баропадометр облаштували у приміщенні Обласної дитячої клінічної лікарні на базі кафедри травматології та ортопедії Івано-Франківського національного медичного університету. І вже за перший тиждень фахівці встигли обстежити двадцятеро дітей.

 

«У більшості центрів в Україні проводять тільки статичну діагностику, а у нас проводитиметься статико-динамічна, - розповідає завідувач кафедри травматології та ортопедії ІФНМУ, доктор медичних наук, професор Вадим Сулима»

Лікар наголошує, що при правильному підборі взуття та устілок можна запобігти розвитку серйозних патологій і деформації всіх ключових суглобів опорно-рухового апарату.

«Останнім часом ми спостерігаємо збільшення захворювання стоп у дітей. А все через те, що сучасні виробники взуття економлять на якості, а батьки дивляться здебільшого на його зовнішній вигляд. Але от тривале носіння такого взуття призводить до порушення стопи. Маємо також статистику, що приблизно 70% призовників з порушенням стопи. Цю категорію також будемо обстежувати», - говорить головний лікар обласної дитячої лікарні Радислав Котурбаш.

На стендах центру представлена інформація про деформацію стоп, колінних і кульшових суглобів, інше. Йдеться і про те, що установка може визначити також проблеми з хребтом.

 

Відкриття навчально-практичного центру на базі обласної дитячої клінічної лікарні, свідчить про тісну співпрацю між керівництвом національного медичного університету та обласної дитячої клінічної лікарні.

Доцент Дубас Володимир Іванович