Вчені придумали,як отримувати електрику всередині тіла

Джон Роджерс з Університету Іллінойсу вважає, що рухи внутрішніх органів - серця, легенів, діафрагми - можна використовувати для генерування електрики, необхідноі для підживлення імплантатів та кардіостимуляторів, пише New Scientist

Вчені створили п'єзоелектричний ефект за рахунок того, що кристалічні решітки в деяких з'єднаннях генерують електричний струм при згинанні або стисненні. Експерти розробили нанострічки з п'єзоелектричного матеріалу - цирконата-титанату свинцю - і гнучкого силікону, який може підлаштовуватися під форму рушійного органу. Нанострічки з'єднали з батарейкою, що підзаряджається, і імплантували в серце, легені і діафрагму лабораторних тварин. 

В результаті нанострічки змогли згенерувати струм завдяки рухам органів. Було встановлено, що найоптимальніше місце для імплантації стрічок - шлуночки серця. Стрічки виробляли 0,2 мікровата на один квадратний сантиметр п'єзоелектричного матеріалу. Цього достатньо, щоб підживити кардіостимулятор. Найближчим часом учені сподіваються перевірити нанострічки при тривалій, багаторічній імплантації. 
Джерело: meddaily.ru