Вчені запропонували визначати хвороби за запахом

Згідно з дослідженням шведських учених, люди здатні відчувати запах нездорового фізичного стану тих, чия імунна система активно бореться, через всього декілька годин після їх контакту з токсином. Результати проведеної роботи опубліковані в журналі Psychological Science. 

В даний час вже існують дані про те, що захворювання мають особливі запахи. Так, при туберкульозі лімфатичних вузлів оточуючі можуть відчути від хворого запах несвіжого пива. З рота, а також від шкіри і сечі діабетиків може пахнути гнилими фруктами або ацетоном. Існує також дослідження, що показують, що спеціально навчені собаки можуть відчувати запах злоякісних пухлин так само, як вони виявляють наркотики. 

«Здатність виявляти специфічні запахи, що виділяються тілом, може бути важливим еволюційним пристосуванням, що дозволяє уникнути потенційно небезпечного захворювання», - зазначив головний автор роботи Метс Олссон (Mats Olsson) з Каролінського інституту. У цьому дослідженні вчені вирішили з'ясувати, чи існує така можливість на ранній стадії захворювання. 

Олссон і його колеги зробили 8 здоровим добровольцям ін'єкції або липополісахариду (​​ЛПС, або ендотоксину) - викликає імунну відповідь токсину, який є основним компонентом клітинної стінки багатьох бактерій, або фізіологічного розчину, що забезпечив ефект плацебо. Після цього протягом чотирьох годин випробовувані носили обтягуючі футболки, що вбирали піт. 

За цей час в організмі тих учасників експерименту, яким зробили ін'єкцію ЛПС, розвинулася імунна реакція, яка проявилася підвищенням температури і збільшенням рівня цитокінів в крові. 

Потім 40 інших учасників експерименту попросили оцінити запахи зразків поту, отриманих від восьми добровольців. Як показали результати дослідження, більшість з них визнали запах футболок, ношених випробуваними, яким ввели ендотоксин, найбільш інтенсивним, неприємним і «нездоровим» порівняно з запахом поту досліджуваних з групи плацебо. 

Таким чином, дослідники відзначили наявність певного зв'язку між активацією імунної системи, що супроводжується підвищенням рівня цитокінів, і характером запаху поту, що виділяється в цей період. Тобто, чим сильніше була імунна відповідь на введення ендотоксину, тим неприємніше і різкіше опинявся запах поту. 

І, за словами дослідників, хоча леткі сполуки, які забезпечують такий ефект, ще точно не визначені, отримані результати дають більш повне уявлення про сигнали розвитку хвороби і можуть також допомогти в розумінні того, як локалізувати інфекційне захворювання. 
Джерело: medportal.ru