Вчені з'ясували, як формується пам'ять

Чому щось одне ми запам'ятовуємо, а щось інше забуваємо? В ході дослідження двоє вчених з Північно-західного університету з'ясували, як нейрони в мозку дозволяють запам'ятовувати одні враження, і забувати інші. 



З'ясувалося, що процесу запам'ятовування сприяють дендрити. 



Використовуючи унікальний мікроскоп з високим дозволом, Деніел Домбек і Марк Шеффілд заглянули в мозок живої тварини і точно побачили, що відбувається в окремих нейронах, поки тварина рухається по віртуальному лабіринту. 



Вчені встановили, що всупереч поточним установкам, активність тіла нейрона і його дендритів може розрізнятися. З'ясувалося, що коли клітинні тіла активні, а дендрити неактивні, довгострокова пам'ять не формується. Це дозволяє припустити, що клітинні тіла представляють поточні враження, тоді як дендрити допомагають зберегти їх в пам'яті. 



Результати вчених допомагають зрозуміти, як мозок представляє світ навколо, і вказують на дендрити в якості нової потенційної терапевтичної мети для лікування нестачі пам'яті і виснажливих захворювань, таких як хвороба Альцгеймера. Розуміння того, як клітинні тіла і дендрити зберігають спогади, допоможе знайти нові методи лікування. 

Джерело: mednovelty.ru