Виступ Міністра охорони здоровя Олега Мусія на Спеціальній Сесії Генеральної Асамблеї ООН

22 вересня 2014 року Міністр охорони здоровя України виступив на Спеціальній Сесії Генеральної Асамблеїї ООН. Додаємо текст виступу.

Шановний пане Голово, шановні делегати, пані та панове!

Користуючись нагодою, ми би хотіли підтримати ідеї, які були висловлені у доповіді Генерального Секретаря, що має назву "Рамковий план подальшої діяльності після 2014 року стосовно Програми дій Міжнародної конференції з народонаселення та розвитку (МКНР)" за номером A/69/62. Також ми вітаємо підсумкові документи 47-ї сесії Комісії ООН з народонаселення та розвитку, що відбулася у Нью-Йорку в квітні цього року, в якій Україна брала участь.

Україна зробила свій внесок в аналіз результатів виконання Програми дій МКНР, і цей аналіз свідчить про те, що протягом минулих 20 років нам вдалося досягти значних позитивних результатів. Завдяки впровадженню національних програм з планування сім’ї та репродуктивного здоров’я значно зменшилась материнська смертність, суттєво знизилась кількість небажаних вагітностей та абортів. Також ми досягли зниження показників темпів розповсюдження ВІЛ-інфекції та інших інфекцій, що передаються статевим шляхом. Молодь почала більше дбати про своє здоров’я і безпечніше поводитись. Прийнято закон про протидію домашньому насильству та державну програму забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків.

В Україні проводяться фундаментальні демографічні дослідження, які допомагають у розробці державної політики. Відбуваються зміни у сфері соціального захисту населення та захисту прав осіб похилого віку на основі Принципів ООН щодо осіб похилого віку та Мадридського міжнародного плану дій із старіння населення.

Ми дуже вдячні нашим партнерам з Фонду ООН в галузі народонаселення за постійну системну підтримку роботи Уряду України, спрямовану на досягнення цілей, поставлених МКНР. Ми відчуваємо вашу солідарність, яка втілюється у конкретних передових проектах в Україні, а також висловлюємо окрему подяку за надану гуманітарну допомогу для внутрішньо-переміщених осіб, які були змушені залишити свої домівки через загрозу їх життю та безпеці, пов'язану з гібридною війною Росії проти України та підтримкою нею терористів і сепаратистів.

Ми усвідомлюємо, що поруч з досягненнями цих 20 років існує низка проблемних питань, які залишаються невирішеними. Необхідно продовжувати нашу співпрацю для подальшого покращення якості життя людей та їхньої безпеки.

Ми поділяємо позицію щодо актуальності висновків доповіді, які свідчать про проблеми в сферах боротьби з бідністю, рівного доступу до соціальних послуг, якісної системи охорони здоров’я та освіти, про наявність перешкод у здійсненні прав та задоволенні інтересів багатьох людей. Все ще залишається актуальним питання зменшення нерівності між жителями міста та села. Таким чином, цілі та завдання Програми дій МКНР і надалі залишаються актуальними.

Україна вважає, що сталий розвиток націй можливий лише за умови інвестування в індивідуальний розвиток кожної людини, а також в захист її прав та гідності протягом усього життя.

Ми переконані, що подальша політика в сфері розвитку має зосередитись на підвищенні добробуту і доходів, збереженні доброго здоров’я, з особливою увагою до репродуктивного здоров’я через профілактику та якісну медичну допомогу. Не менш важливою частиною подальшого розвитку є якісна і доступна освіта протягом життя, забезпечення реальної, а не декларованої гендерної рівності, ефективна комплексна відповідь на виклики, пов’язані зі старінням населення планети. Україна є однією зі "старих" держав світу за віковою структурою населення і розглядає старіння населення як важливий демографічний процес сучасності, який багато в чому визначить портрет людства в цьому столітті. Ми би хотіли підкреслити важливість подальшої підтримки з боку всіх держав діяльності Фонду ООН в галузі народонаселення щодо старіння населення. Україна високо цінує співробітництво з Фондом та висловлює подяку за надання нам систематичної підтримки в розробці та реалізації державної політики у відповідь на соціальні та економічні виклики, пов'язані із старінням. Наш головний спільний проект — розробка (з майбутньою реалізацією) комплексної національної програми із старіння населення на основі Мадридського плану.

Для досягнення поставлених цілей необхідні значні ресурси, і тому ми закликаємо уряди країн-донорів посилити підтримку діяльності ЮНФПА в галузі старіння населення, як на глобальному рівні, так і в Україні.

Безперечно, розробка будь-якої державної політики або програми має базуватися на всебічному аналізі динаміки демографічних процесів і врахуванні відповідних тенденцій. Водночас хочу наголосити, що жити повноцінним здоровим життям і мати рівні можливості можна лише в умовах миру. На жаль, у сучасному світі ми є свідками багатьох військових конфліктів і агресій. Навіть ми, мирна країна, також стали заручниками комплексу неповноцінності політиків агресивного сусіда з Москви. Через пряме військове втручання та підтримку терористів з боку Росії сьогодні Україна з великими труднощами здатна виконувати гарантії розвитку, збереження життя та здоров'я своїх громадян, які знаходяться на окупованих територіях. Путінська агресія, спроби загарбати чужу землю мають бути засуджені всіма міжнародними інституціями, які поважають право, цінують життя та гідність людини. Хочу висловити слова глибокої вдячності всім країнам, які словом і ділом підтримують Україну в такий нелегкий для нас час, надають нам гуманітарну допомогу.

Ми згодні, що вирішення проблем розвитку вимагає систематичної цілеспрямованої спільної роботи всіх зацікавлених сторін. Ефективним механізмом розбудови такого партнерства і дотримання глобальних стратегій є співпраця з ООН. У зв'язку з цим, ми би хотіли висловити нашу підтримку діяльності ООН з подальшого виконання Плану дій МКНР після 2014 року, про що вже було заявлено на регіональному рівні під час саміту Європейської Економічної Комісії ООН у Женеві в липні 2013 року.

Україна пропонує включити висновки та рекомендації, які були зроблені в доповіді Генерального Секретаря, а також результати регіональних переглядів виконання Програми дій МКНР, соціально-економічних питань, пов'язаних із старінням населення, в глобальний порядок денний у галузі розвитку на період після 2015 року.

Для України честь бути частиною міжнародної спільноти, яка активно підтримує цілі та завдання МКНР і поділяє стратегічне бачення розвитку людства в мирі, злагоді та взаємодопомозі.

Від імені українського Уряду ще раз висловлюю щиру вдячність Фонду народонаселення за допомогу і підтримку України. Планета Земля — наша спільна домівка. Війни, конфлікти, екологічні катаклізми давно перестали бути проблемою однієї країни. Ми живемо в епоху глобалізації і якщо щось трапляється у тій, чи іншій країні, це зачіпає кожного з нас. Тому ми маємо докласти спільних зусиль для досягнення миру і безпеки кожної людини у всьому світі.

Дякую за увагу.

Слава Україні!

Джерело:   http://www.moz.gov.ua