Всесвітній тиждень імунізації.

   Щороку в останній тиждень квітня з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я  проводиться Всесвітній тиждень імунізації. Його проведення покликане привернути увагу світової громадськості до імунізації як однієї з основних профілактичних заходів, що дозволяють уберегти людство від інфекційних захворювань. Імунізація дозволяє щорічно попередити 2-3 млн. смертельних випадків, проте при покращенні глобального охоплення вакцинопрофілактикою  можна  уникнути ще 1,5 млн. смертей. Щороку в світі вакцинують більше 100 млн. дітей. Але на сьогоднішній день ще  кожна п’ята дитина в світі не отримує регулярно щеплення проти таких тяжких інфекцій як кашлюк, дифтерія, правець, вірусний гепатит В, кір, паротит, краснуха.

   У той же час від хвороб, які б могла запобігти вакцинація, у світі померло 1,7 млн. дітей у віці до 5 років. Щоб по можливості уникнути подібних випадків у подальшому, ВООЗ проводить в рамках Тижня імунізації різні просвітницькі заходи, організовує вакцинацію дітей і дорослих, запрошує представників різних країн до обміну інформацією та досвідом. Світове співробітництво дозволяє прискорити темпи імунізації населення та охопити максимальну кількість людей і регіоні.

   Планова вакцинація дає кожній дитині шанс на здорове життя з самого народження.

  В Україні на сьогоднішній день дуже низький відсоток охоплення дітей вакцинацією, один з найнижчих в світі. З метою забезпечення здорового старту життя кожної дитини, безпеки життєдіяльності населення, не дивлячись на беззаперечну важливість імунізації, нам все ще належить зробити велику роботу для роз’яснення того, наскільки важливу роль вакцини відіграють в захисті здоров’я дітей.

 Важливо повернути довіру до вакцинації. Це можливо при покращенні наших знань з питань вакцинопрофілактики, відповідальному підході до проведення щеплень як медичних працівників, так і батьків.

Зав. ОДКП, обл. дитячий імунолог                                 Бенько Г.С.