Всесвітній тиждень знань про мозок.

12-18 березня відзначають Всесвітній тиждень знань про мозок.
Мета - привернення уваги до проблем, пов'язаних з мозком, підвищення обізнаності про них і популяризації знань про мозок. Для педіатрів це особливо важлива тема, оскільки дитячий мозок є надзвичайно вразливим та потребує особливої уваги.
П'ять цікавих фактів про дитячий мозок:
Дитячий мозок здатний до нейропластичності - зміна структури та функцій мозку відбуваються під впливом досвіду та навчання. Це має величезне значення у дітей з перенесеними ураженнями центральної нервової системи в ранньому віці – при правильному підході здатність до відновлення ушкоджених нейронів величезна.
Дитячий мозок має більше активних нейронів порівняно з дорослим мозком. Це означає, що в дитячому віці ми можемо вивчати та сприймати більше інформації, ніж у дорослому. Чи помічали Ви, скільки речей опановує дитина всього за перший рік життя?
Дитячий мозок є більш чутливим до стресу та травм. Це пов'язано з тим, що в мозку дитини не закінчився процес формування нейронів, які відповідають за реагування на стресові ситуації, та незавершена мієлінізація – збудження легко поширюється на сусідні ділянки.
Візуальна кора дитини розвивається швидше, ніж інші частини мозку. Тому діти легко вчаться розрізняти форми, кольори та розміри, краще запам’ятовують інформацію при візуальній формі навчання.
Дитячий мозок може одночасно обробляти більше інформації, ніж дорослий мозок. Це забезпечує здатність дітей швидко вчитися та адаптуватися до нових ситуацій.
Мозок дитини розвивається найінтенсивніше в перші роки життя, тому важливо забезпечити їй належну стимуляцію та догляд.
Шановні батьки, а чи знаєте ви фактори, які мають чудодійну силу на розвиток мозку Вашого малюка? Ловіть:
- Грудне вигодовування
- Часті обійми
- Фізична активність і прогулянки на свіжому повітрі
- Достатній сон
- Навчання новому
- Похвала за докладені зусилля
Правда ж, не складно?