Завтра розпочинається "Тиждень підтримки грудного вигодовування: поруч з мамами"

Головна ідея Всесвітнього та Всеукраїнського тижня підтримки грудного вигодовування «Підтримка грудного вигодовування : поруч з мамами», що відбудеться в області з 01 по 07 серпня 2013року  має на меті ще раз нагадати населенню області про те,що «Малюки потребують МАМИНОГО молока, а не штучно виробленого», а також задля того, щоб підкреслити необхідність підсилення підтримки жінок та сімей в кращих практиках вигодовування дітей грудного та раннього віку.

Україна зобовязалась  виконати Цілі розвитку тисячоліття ООН, а саме - скоротити дитячу та материнську смертність. Задля цього Всесвітньою організацією охорони здоров’я та Дитячим Фондом ООН запропоновано дотримання наступних принципів - початок грудного вигодовування протягом першої години після народження дитини, виключно грудне вигодовування протягом перших шести місяців життя, введення прикорму з 6-и місяців паралельно з продовженням грудного вигодовування до 2-х років та більше.

В Івано-Франківській області понад 10 років працює Центр підтримки грудного вигодовування при обласній дитячій клінічній лікарні. За цей час вдалося спільними зусиллями кардинально змінити ситуацію з грудним вигодовуванням дітей в області. В медичних закладах працюють  навчені спеціалісти з питань підтримки грудного вигодовування, створені умови для спільного перебування матері та дитини, надається матері необхідна підтримка та допомога  протягом всього часу годування дитини грудним молоком.

На даний час, 97% дітей виписується з пологових стаціонарів області на виключно грудному вигодовуванню.

За 10 років кількість дітей, які припиняють годуватись грудним молоком у віці до 3 місяців зменшилась у двічі з 56% до 30%.

26% дітей області отримують грудне молоко у віці після 1 року.

За 10 років, понад 1000 дітей вперше прикладено до грудей в умовах обласної дитячої лікарні, куди поступають новонароджені з тяжкою патологією.

Понад 80% дітей народжуються у  медичних закладах ,які мають Міжнародний статус «Лікарня,доброзичливих до дитини» і при яких  діють групи підтримки лактуючих матерів. Таких закладів в області налічується 13.

У цей тиждень підтримки грудного вигодовування зроблено акцент на те  , щоб :

  • Привернути увагу до материнської взаємопідтримки та підтримки спеціально навченими наставниками з  грудного вигодовування, які можуть безпосередньо вплинути на те, як жінки починають та продовжують годувати грудьми.

 

  • Донести інформацію про те, наскільки в и с о к о е ф е к т и в н а   м а т е р и н с ь к а взаємопідтримка та наставницька підтримка, а також об’єднати зусилля по розповсюдженню програм з навчання наставників по грудному вигодовуванню.

 

  • Залучати жінок та чоловіків з різним  рівнем освіти, котрі вважають, що грудне вигодовування важливе, до навчання,  щоб допомогати жінкам годувати грудьми.

 

  • Визначити на місцевому рівні, куди можуть звертатися годуючі матері за допомогою та підтримкою після пологів

 

  • Призвати уряди та материнські організації по всьому світу на підтримку  “12 кроків до успішного грудного вигодовування”, зокрема, кроку 10. “Заохочувати організацію груп підтримки матерів з грудного вигодовування та направляти туди матерів після виписки з пологового будинку та лікарні” для того, щоб збільшити показники та тривалість виключно грудного вигодовування дітей до 6 місяців та тривалість грудного вигодовування дітей до 2 років

Грудне вигодовування має неоціненні переваги для здоров'я матері та дитини , тому ми підтримуємо і впроваджуємо рішення  63 Асамблеї ВООЗ : «Впровадження  глобальної стратегії вигодовування для новонароджених та дітей раннього віку є важливою метою та політичним обов`язком, який вимагає всебічної уваги та підходів».

Сьогодні на базі кабінету "Криниця" було проведено прес-конференцію для представників засобів масової інформації області, присвячену Всесвітньому "Тижню підтримки грудного вигодовування".Розпочала прес-конференцію заступник директора департаменту охорони здоровя облдержадміністрації Зоя Ціхонь, яка наголосила на важливості грудного вигодовування дітей в області і на перевагах, які отримує дитина, мама, родина та суспільство. Участь в прес-конференції прийняли: головний лікар обласної дитячої лікарні Радислав Котурбаш, заступник головного лікаря обласного перинатального центру  Ірина Мегедин та завідувач Регіонального Центру Оксана Манюх. Присутні відповіли на всі запитання журналістів.

           Зав.Регіональним методично-організаційним

           моніторинговим центром з ТК                                                Оксана Манюх