Знайдено найцінніше джерело стовбурових клітин

Дослідники, які вели пошук нових джерел стовбурових клітин для використання в регенеративній медицині, виявили новий потенційно необмежене, завжди доступне і недороге джерело мультипотентних стовбурових клітин. Це джерело - менструальна кров. 

Стромальні стовбурові клітини - клітини, що присутні в сполучних тканинах - були недавно виявлені в ендометріальних тканинах матки. З'ясувалося, що під час щомісячного циклу в менструальної крові присутні клітини (MenSC), що володіють регенеративними здібностями і які можна легко зібрати, не завдаючи тим самим шкоду, використовуючи агресивний метод збору таких клітин безпосередньо з тканини матки. 

Отримані з менструальної крові стромальні клітини володіють всіма функціями стовбурових клітин, на зразок здатності до самоомоложення і мультипотенціі. Маткові стромальні клітини містять в собі маркери, схожі на маркери стовбурових клітин кісткового мозку, з якого вони частково і походять. 

Лабораторні дослідження показали, що клітини здатні видозмінюватися в цілий ряд таких видів як: ліпогенний (який утворює жир), хондрогенний (хрящоутворюючий), остеогенний (кісткоутворюючий), ектодермальний, мезодермальний, кардіогенний і нервовий. За оцінками вчених, нові стовбурові клітини на 50 відсотків опережають за ефективністю стовбурові клітини, отримані з людського ембріона або з кісткового мозку. 


Дослідники підкреслили важливість достатку і пристосованості клітин MenSC. Стромальні стовбурові клітини, отримані з менструальної крові, володіють великим потенціалом в регенеративній терапії для безлічі різних органів і тканин. 
Джерело: globalscience.ru